• Föreningen Ordfront
  • MR-dagarna
  • Demokratiakademin
  • Ordfront Förlag

Ordfront Magasin

En samhälls- och kulturdebatterande tidskrift som är störst i Sverige i sitt slag.

  • Ledare
  • Reportage
  • Krönikor
  • Essä
  • Debatt
  • Kultur
  • Intervju
  • Bli medlem
  • Läs som PDF
  • Reportage
  • Kultur
  • Debatt
  • Essä
  • Ledare
  • Intervju
  • Kontakta oss
  • Bli medlem
  • MR-dagarna
  • Föreningen Ordfront
  • Demokratiakademin

Kultur

Århundradets sämsta tajming?

Samtidigt som den stora statliga utredningen om en nationell biblioteksstrategi, Demokratins skattkammare, överlämnas till regeringen aviserar Stockholms stadshus omfattande besparingar på sina bibliotek. Utredningen vill »stärka och utveckla hela det svenska biblioteksväsendet«. Men Stadshusets »blågröna« allians med Jonas Naddebo som nybakat kulturborgarråd (utan relevanta meriter) vill dra ner.

Stockholms finanser är inte dåliga. Så varför dessa neddragningar? Stockholm är inget unikum, trots de stolta statliga ambitionerna. Uppåt en fjärdedel av landets bibliotek har fått minskad budget efter valet 2018.

Den statliga utredningens fromma förhoppningar om folk- och skolbibliotekens välgörande effekter måste manglas genom en rad kommunala pärleportar för att bli verklighet. Internationella biblioteket (IB) i Stockholm är ett skräckexempel på denna paradox, och på kommunal bibliotekspolitisk okunnighet. Det hotas av nedläggning i sin nuvarande form. Därmed splittras samlad kompetens och resurser för mångspråkig litteratur. IB:s verksamhet finansieras av två huvudmän: staten genom Kungliga biblioteket och Stockholms stad. IB är lånecentral och publikt bibliotek. Dess uppgift är att möta behov som finns i ett mångspråkigt samhälle och att stödja andra bibliotek i detta arbete.

Bibliotek är komplexa system, sinnrikt uttänkta för att kunna ge alla medborgare likvärdig, ofta avancerad, service. Att för en krass liten ideologisk? besparing slå sönder detta vittnar om okunskap och nonchalans mot det demokratiska biblioteksuppdraget.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) ser inga problem: »Det är en flytt och en nystart för att vi ska kunna öka intresset och besöken. I dag har vi också mångspråkig litteratur i alla delar av staden, vilket inte var fallet när Internationella biblioteket startades«, säger han till Dagens Nyheters reporter.

Kulturborgarrådet hade vid intervjutillfället bara varit chef över Stockholms kulturverksamhet en kort tid, så hans bisarra avsaknad av insikt är delvis begriplig. Obegripligt är däremot att han vill slå sönder den.

Man kan fråga sig hur den andra huvudmannen, Kungliga biblioteket, reagerar på detta beslut.

Biblioteken har mycket att kämpa emot. Sverigedemokraternas »intresse« för kultur inte minst.  I deras ögon är förmodligen IB en svensk kvarnsten. Låt mig citera ur SD:s motion om biblioteksfrågor 2016/17:2208: »De svenska
biblioteken är en verksamhet som är finansierad av svenska folket, och bör primärt rikta sig mot svenska medborgare«.

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL skriver i Dagens nyheter (11/3) att den statliga utredningen » … har en snäv syn på vad ett skolbibliotek är«, eftersom Demokratins skattkammare skriver att varje skola bör ha minst en halvtidsanställd bibliotekarie.

Nej, SKL, där har ni fel. Utredningens syn på skolbibliotekens betydelse för lärande, läsande och demokratiutveckling, är grundad i forskning. Läs på, så skulle ni förstå varför det inte är effektivt med »skolbibliotekariestöd på distans«, eller att använda »folkbiblioteket runt hörnet«, som ni föreslår.

Så hur löser man denna gordiska knut där kommunerna drar ner sina kulturbudgetar och stänger filialer samtidigt som staten tilldelar biblioteken allt fler uppgifter? Är förstatligande en möjlighet? Ja, kanske. Men var den än kommer ifrån, så behövs en politik som förstår att biblioteken erbjuder läsningens fantasi och kunskap genom information. En demokratisk närservice för ett öppet samhälle.


Marianne Steinsaphir

Läs Demokratins skattkammare i sin helhet

Visst var det intressant?

Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.

Bli medlem nu

Publicerad 24 april, 2019

Nytt nummer ute nu

Ordfront magasin 2021
i pappersform hos medlem
Nr 1 27 februari
Nr 2 9 maj
Nr 3 12 juni
Nr 4 26 september
Nr 5 28 november

Tycker du om det du läser?

Bli medlem i föreningen Ordfront och få Ordfront Magasin hem i brevlådan!

Som medlem i föreningen skapar du förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.


Ta reda på mer!

Ordfront magasin digitalt

Nu kan du äntligen läsa Ordfront Magasin digitalt. Billigare och smidigare - få tidningen direkt i plattan, telefonen eller datorn!

Ett års medlemskap kostar bara 31 kr i månaden eller 21 kr för dig som är under 25 år!

Föredrar du att betala hela årsmedlemskapet på en gång så kostar det 375 kr (ord.pris 490 kr), eller 250 kr för dig under 25 år
(ord.pris 290 kr).

Läs mer här

Äldre texter

  • »Allmänheten har förts bakom ljuset av industrins intresseorganisationer«

    1 december, 2020
    Det svenska skogsbruket står vid ett vägskäl, menar skogsbruksexperten Mikael …
  • Mörkläggning pågår – inte

    29 november, 2020
    Att Sveriges agerande under Andra världskriget på något sätt skulle …
  • Motstånd i skuggan av en stövel

    28 november, 2020
    Färre än man skulle kunnat hoppas gjorde någon som helst …
  • Motståndets komik och komiskt motstånd

    27 november, 2020
    För att fullt ut angripa maktens dumhet och dumhetens makt …
  • Ställa om, inte tilbaka

    14 oktober, 2020
    Oljan och kolet sinar just nu. Vi måste göra allt …

Det här är Ordfront magasins sida på nätet. Artiklar ur papperstidningen, kommentarer från redaktionen och nyheter om magasinet och Ordfront. Redaktionen ansvarar för allt innehåll på sidan. Ansvarig utgivare: Johan Berggren.

Ordfront magasin är en samhälls- och kulturdebatterande tidskrift som är störst i Sverige i sitt slag. Den utkommer med sex nummer per år.

På www.ordfront.se kan du bli medlem och därmed prenumerant. Tidningen ägs av medlemsföreningen Ordfront. Läs mer om föreningen och dess verksamhet på www.ordfront.se

Postadress
Box 63 09
102 35 Stockholm

Besöksadress
Föreningen Ordfront
Karlbergsvägen 66 A
113 35 Stockholm

Kontakt chefredaktör
johan.berggren@ordfront.se

Redaktionen
Tel: 08-121 500 53

Medlemsservice
Email: medlem@ordfront.se

Allmänna frågor
Har du allmänna frågor angående Föreningen Ordfront eller Ordfront magasin.
info@ordfront.se

Tel: 08- 12 15 00 51

Vi besvarar inte frågor gällande Ordfront Förlag. Eftersom vi är ett litet kansli kan vårt svar ibland dröja något.

Ordfront magasin – kom med!

 

Bli medlem i föreningen Ordfront och få Ordfront magasin hem i brevlådan!

Som medlem i föreningen skapar du förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta.