• Föreningen Ordfront
  • MR-dagarna
  • Demokratiakademin
  • Ordfront Förlag

Ordfront Magasin

En samhälls- och kulturdebatterande tidskrift som är störst i Sverige i sitt slag.

  • Ledare
  • Reportage
  • Krönikor
  • Essä
  • Debatt
  • Kultur
  • Intervju
  • Bli medlem
  • Läs som PDF
  • Reportage
  • Kultur
  • Debatt
  • Essä
  • Ledare
  • Intervju
  • Kontakta oss
  • Bli medlem
  • MR-dagarna
  • Föreningen Ordfront
  • Demokratiakademin

BERNT HERMELE »Kommer de, så skjuter jag oss«. Om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen (Lind & Co) Fredrik Marcus Om farfar stannat där, då hade jag inte funnits här (Pug förlag)

Kultur

Blodisande om svenska judars utsatthet

I en tid då nazister åter marscherar på svenska gator och tredje största partiet diskuterar »återvändande« av svenska medborgare är Bernt Hermeles bok viktig läsning.

Min farmor brukade ofta berätta drömmen hon drömde om och om igen under kriget. Tyskarna kom. Hon flydde genom någon slags skog med småbarnen i famnen, gossarna som skulle bli min pappa och farbror, när Stukaplanen kom dånande över henne. Bakom sig hörde hon steg, hon visste att det var SS.
Ett par år innan hon maniskt drömde sin flyktdröm var hon en ung kvinna som bodde och studerade hos bekanta i Tyskland. En dag hade helt tvärt hennes bästa vän i skolan slutat prata med henne. När hon förbryllat frågade vad som stod på, fick hon det i ansiktet: »Du är ju en smutsig judinna!«. Farmor återvände kort därefter hem till Sverige. Familjen hon bott i fick, trots rekommendationer från svenska vänner, inte komma efter. De försvann i världskriget, varenda en i den stora familjen.
Så jo, jag kände väl lite bättre än genomsnittssvensken till det som Bernt Hermele effektivt och noggrant beskriver i sin bok. Hur svenska judar hanterade antisemitismen före Hitler, och sedan under nazisternas välde och världskriget, då den stegrades till ett konstant akut hot. I min farmors föräldrars hus, de var rika, samlades många och talade om det som hände på kontinenten, svenskar och flyktingar. Att Sverige inte skulle känt till koncentrationslägren förrän efter kriget är något som farmor skulle skrattat argt åt. Där och då pratade man inte om mycket annat. Jo, det förstås, det som Bernt Hermele också beskriver: Vad man skulle göra. Vart man skulle fly, hur och när. Hur lång tid skulle man få på sig? Vilka vänner kunde man lita på?
I en tid då frågan »Var kommer du ifrån?« dag för dag får en allt mer sinister klang blir Hermeles bok en folkbildningsgärning, och en påminnelse om att även om svaret på frågan är »Sverige«, kan man inte vara säker under en viss sorts regim. Fredrik Marcus projekt att låta mer eller mindre nyinvandrade, en del så fjärran som tre generationer bort, enkelt berätta om sitt hela eller delvisa »osvenska« ursprung är rart, men också naivt. Jaså, då skulle du inte vara här? Men de kanske inte vill ha dig här? De vill inte att din farfar ska ha kommit, och nu har de chansen att fixa misstaget?
Min egen judiskhet är generationer av sekularitet bort, men nog fan hittar antisemiter, främst nazister, det ursprunget när/om jag yttrar mig i »fel«sammanhang. De vill inte ha mig här, trots att min farmor inte kom någon annanstans ifrån än Allmänna BB.
Bland judar diskuteras ofta det lilla flyktalternativet. Ett folk med dyrköpt erfarenhet av att det kan vara helt livsviktigt att ha väskan redo. Men även bland andra i Sverige, har jag hört på sistone. Muslimer. Latinos. Vänsteraktiva. All of the above.
Vart tar vi vägen när SD tar över? Paranoida? Tja, SD diskuterar nu öppet om hur »återvändande« ska organiseras. Tidigare har Jimmie pratat om att även svenskar skulle kunna behöva omskolas. Varför tror så många att tiden och folkhemmet utgjort ett evigt vaccin mot en rasistiskt färgad fascisms uppgång?
I Hermeles bok tvärdyker nazisympatierna efter världskrigets slut. De öppna. Idag ser vi att de lurat under ytan, krupit fram i kloaker, bidat sin tid. NMR marscherar och opinionen mot dem är stark. Men samhället, särskilt polisen, verkar tycka att ungdomar som ska utvisas är ett större hot. Lika lite som då bör man räkna med samhällets skydd i alla väder.


Johan  Berggren

Visst var det intressant?

Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.

Bli medlem nu

Publicerad 11 juni, 2018

Nytt nummer ute nu

Ordfront magasin 2021
i pappersform hos medlem
Nr 1 27 februari
Nr 2 9 maj
Nr 3 12 juni
Nr 4 26 september
Nr 5 28 november

Tycker du om det du läser?

Bli medlem i föreningen Ordfront och få Ordfront Magasin hem i brevlådan!

Som medlem i föreningen skapar du förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.


Ta reda på mer!

Ordfront magasin digitalt

Nu kan du äntligen läsa Ordfront Magasin digitalt. Billigare och smidigare - få tidningen direkt i plattan, telefonen eller datorn!

Ett års medlemskap kostar bara 31 kr i månaden eller 21 kr för dig som är under 25 år!

Föredrar du att betala hela årsmedlemskapet på en gång så kostar det 375 kr (ord.pris 490 kr), eller 250 kr för dig under 25 år
(ord.pris 290 kr).

Läs mer här

Äldre texter

  • Motstånd i skuggan av en stövel

    28 november, 2020
    Färre än man skulle kunnat hoppas gjorde någon som helst …
  • Motståndets komik och komiskt motstånd

    27 november, 2020
    För att fullt ut angripa maktens dumhet och dumhetens makt …
  • Ställa om, inte tilbaka

    14 oktober, 2020
    Oljan och kolet sinar just nu. Vi måste göra allt …
  • Henrik Arnstad och Johan Berggren om myter och Södermalm

    13 oktober, 2020
    Watch this video on YouTube Visst var det intressant? Som …
  • »Aldrig mer« – eller ok, några gånger, bara lite

    13 oktober, 2020
    När segrarmakterna efter Andra världskriget skulle förbjuda folkmord i lag …

Det här är Ordfront magasins sida på nätet. Artiklar ur papperstidningen, kommentarer från redaktionen och nyheter om magasinet och Ordfront. Redaktionen ansvarar för allt innehåll på sidan. Ansvarig utgivare: Johan Berggren.

Ordfront magasin är en samhälls- och kulturdebatterande tidskrift som är störst i Sverige i sitt slag. Den utkommer med sex nummer per år.

På www.ordfront.se kan du bli medlem och därmed prenumerant. Tidningen ägs av medlemsföreningen Ordfront. Läs mer om föreningen och dess verksamhet på www.ordfront.se

Postadress
Box 63 09
102 35 Stockholm

Besöksadress
Föreningen Ordfront
Karlbergsvägen 66 A
113 35 Stockholm

Kontakt chefredaktör
johan.berggren@ordfront.se

Redaktionen
Tel: 08-121 500 53

Medlemsservice
Email: medlem@ordfront.se

Allmänna frågor
Har du allmänna frågor angående Föreningen Ordfront eller Ordfront magasin.
info@ordfront.se

Tel: 08- 12 15 00 51

Vi besvarar inte frågor gällande Ordfront Förlag. Eftersom vi är ett litet kansli kan vårt svar ibland dröja något.

Ordfront magasin – kom med!

 

Bli medlem i föreningen Ordfront och få Ordfront magasin hem i brevlådan!

Som medlem i föreningen skapar du förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta.