• Föreningen Ordfront
  • MR-dagarna
  • Demokratiakademin
  • Ordfront Förlag

Ordfront Magasin

En samhälls- och kulturdebatterande tidskrift som är störst i Sverige i sitt slag.

  • Ledare
  • Reportage
  • Krönikor
  • Essä
  • Debatt
  • Kultur
  • Intervju
  • Bli medlem
  • Läs som PDF
  • Reportage
  • Kultur
  • Debatt
  • Essä
  • Ledare
  • Intervju
  • Kontakta oss
  • Bli medlem
  • MR-dagarna
  • Föreningen Ordfront
  • Demokratiakademin

Kultur

DEN TUNNA BLÅ SOPPAN

När public service går ihop med polismyndigheten och gör ett drama med ett högerpolitiskt doftande namn blir det reklamfilm för polismakten, skriver Carl-Michael Edenborg. Det vore bra om dess finsminkade »realism« kunde bli förebild för den verkliga polisen.

Av Carl-Michael Edenborg

SVT-serien Den tunna blå linjen hade premiär den 17 januari 2021. Det här är ingen recension: jag är inte filmkritiker, dessutom har bara fem av avsnitten visats vid den här artikelns egen tunna deadline. Så jag skall inte skriva om haltande dialoger och logiska luckor, eller bitvis skicklig karaktärsutveckling.

Fem avsnitt räcker dock för att diskutera serien som ideologiproduktion. Hur skildrar den svensk polis? Och hur (och varför) skildrar den samhället utifrån polisens perspektiv?

Den tunna blå linjen saknar inte föregångare, inte bara i filmerna om fiktiva kriminalare som Beck och Wallander. På 1990-talet gick SVT-serien Aspiranterna. Men framför allt har den alla former av 2000-talets favoritgenre true crime att förhålla sig till och konkurrera med.

I TV4:s reality-serie Stockholmspolisen 2019 fick vi följa patrullerande polisers dagliga arbete. Serien fick hård kritik då det avslöjades att vissa av dess påstått dokumentära scener var iscensatta.

Den tunna blå linjen är dock fiktion: lite spännande, lite smårolig, lite mänsklig, lite tårar, lite medkänsla. Den handlar lika mycket om sina sex Malmöpolisers yrkesvardag som om deras vardagsliv, kärlekshistorier, familjeproblem, ätstörningar och körsång i kyrkan.

Men eftersom 2000-talet utmärks av en i allmänhet gränspsykotisk blandning av fakta och fiktion vill serien också vara realistisk samtidsskildring. Alla inblandade, från regissör till skådespelare, har givit mängder av intervjuer, bland annat i ett stort uppslaget reportage i magasinet Filter (nr 1 2021) och dessutom i en lång radda artiklar i kvällstidningen Expressen. Just Expressen, av någon anledning.

Alla som uttalar sig upprepar att serien vill skildra verkligheten. Skådespelaren Gizem Erdogam har sagt att serien »är äkta – det är livet på riktigt«. Man har också haft poliser som rådgivare vid varje inspelning – vem betalade dem förresten? Ser polismakten serien som bra reklam och ställer upp gratis? Det gör ju i och för sig ingen skillnad för skattebetalarna?

De flesta håller med om att inget dokumentärt verk är rent och oskyldigt, en neutral och objektiv spegling av verkligheten. Precis på samma sätt som att inget konstnärligt verk är frånkopplat från världen och historien, upphöjt och tidlöst.

Så även om teamet inte kavat hade hävdat att serien avspelar verkligheten, öppnar sig Den tunna blå linjen för att läsas som ideologi eller propaganda.

Först: är valet av titel bara idioti och dålig smak, eller ett medvetet politiskt ställningstagande? Uttrycket »Thin Blue Line« är amerikanskt och uppstod i början av 1900-talet, då det knöt an till det militära uttrycket »The Thin Red Line« som ursprungligen syftade på den brittiska arméns skyttelinjer under Krimkriget, men senare blev titeln på en berömd roman om de blodiga striderna på Guadalcanal under andra världskriget – som senare också blev film.

I USA skildrade teveserierna »The Thin Blue Line« och »Dragnet« Los Angeles-polisens arbete under 1950-talet. En polischef vid namn Parker hjälpte teveprogrammet på alla vis, de fick till och med tillgång till utredningsmaterial, men han såg noga till att hålla bort alla anspelningar på korruption och regelbrott. Den som läst (eller sett filmen) James Ellroys roman LA Konfidentiellt glömmer nog inte skildringen av Parker och teveserien. Den var naturligtvis ren och utmärkt propaganda för ordningsmaktens betydelse och förträfflighet.

LÄS HELA ARTIKELN

Visst var det intressant?

Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.

Bli medlem nu

Publicerad 2 mars, 2021

Nytt nummer ute nu

Ordfront magasin 2021
i pappersform hos medlem
Nr 1 27 februari
Nr 2 9 maj
Nr 3 12 juni
Nr 4 26 september
Nr 5 28 november

Tycker du om det du läser?

Bli medlem i föreningen Ordfront och få Ordfront Magasin hem i brevlådan!

Som medlem i föreningen skapar du förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.


Ta reda på mer!

Ordfront magasin digitalt

Nu kan du äntligen läsa Ordfront Magasin digitalt. Billigare och smidigare - få tidningen direkt i plattan, telefonen eller datorn!

Ett års medlemskap kostar bara 31 kr i månaden eller 21 kr för dig som är under 25 år!

Föredrar du att betala hela årsmedlemskapet på en gång så kostar det 375 kr (ord.pris 490 kr), eller 250 kr för dig under 25 år
(ord.pris 290 kr).

Läs mer här

Äldre texter

  • Mörkläggning pågår – inte

    29 november, 2020
    Att Sveriges agerande under Andra världskriget på något sätt skulle …
  • Motstånd i skuggan av en stövel

    28 november, 2020
    Färre än man skulle kunnat hoppas gjorde någon som helst …
  • Motståndets komik och komiskt motstånd

    27 november, 2020
    För att fullt ut angripa maktens dumhet och dumhetens makt …
  • Ställa om, inte tilbaka

    14 oktober, 2020
    Oljan och kolet sinar just nu. Vi måste göra allt …
  • Henrik Arnstad och Johan Berggren om myter och Södermalm

    13 oktober, 2020
    Watch this video on YouTube Visst var det intressant? Som …

Det här är Ordfront magasins sida på nätet. Artiklar ur papperstidningen, kommentarer från redaktionen och nyheter om magasinet och Ordfront. Redaktionen ansvarar för allt innehåll på sidan. Ansvarig utgivare: Johan Berggren.

Ordfront magasin är en samhälls- och kulturdebatterande tidskrift som är störst i Sverige i sitt slag. Den utkommer med sex nummer per år.

På www.ordfront.se kan du bli medlem och därmed prenumerant. Tidningen ägs av medlemsföreningen Ordfront. Läs mer om föreningen och dess verksamhet på www.ordfront.se

Postadress
Box 63 09
102 35 Stockholm

Besöksadress
Föreningen Ordfront
Karlbergsvägen 66 A
113 35 Stockholm

Kontakt chefredaktör
johan.berggren@ordfront.se

Redaktionen
Tel: 08-121 500 53

Medlemsservice
Email: medlem@ordfront.se

Allmänna frågor
Har du allmänna frågor angående Föreningen Ordfront eller Ordfront magasin.
info@ordfront.se

Tel: 08- 12 15 00 51

Vi besvarar inte frågor gällande Ordfront Förlag. Eftersom vi är ett litet kansli kan vårt svar ibland dröja något.

Ordfront magasin – kom med!

 

Bli medlem i föreningen Ordfront och få Ordfront magasin hem i brevlådan!

Som medlem i föreningen skapar du förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta.