• Föreningen Ordfront
  • MR-dagarna
  • Demokratiakademin
  • Ordfront Förlag

Ordfront Magasin

En samhälls- och kulturdebatterande tidskrift som är störst i Sverige i sitt slag.

  • Ledare
  • Reportage
  • Krönikor
  • Essä
  • Debatt
  • Kultur
  • Intervju
  • Bli medlem
  • Läs som PDF
  • Reportage
  • Kultur
  • Debatt
  • Essä
  • Ledare
  • Intervju
  • Kontakta oss
  • Bli medlem
  • MR-dagarna
  • Föreningen Ordfront
  • Demokratiakademin

December 2019. Johan Berggren i Bryssel.

Ledare

EU:s svaga flyktingpolitik

DECEMBER 2019. BRYSSEL. En tjänsteperson vid EU:s flyktingkommission är stolt över den nytillsatta kommissionens extra satsning på de 10 särskilda »Hotspots« som valts ut för att få extra EU-support på grund av problem med flyktingar. En av dessa är den grekiska ön Lesbos.
Den höga tjänstemannen får frågan (av mig) om EU gör något åt situationen med papperslösa flyktingar i Aten, och andra större grekiska städer. Först försår hen inte frågan. Fanns det flyktingar i Aten?
»Ja.«
»De måste söka asyl i mottagarlandet«
»Asylmottagningssystemet i Grekland har fullkomligt havererat.«
»Har det? Ja vi kan inget göra om inte landet ber om vår hjälp.«
»Grekiska staten har upprepat deklarerat att det råder nödläge och bett om hjälp.«
»Ja men det är främst deras ansvar.«
»Ok och lägren utanför Kroatien, vad gör ni där? Där råder misär, övergrepp och annat, enligt hjälp- och människorättsorganisationer.«
»Utanför EU?«
»Ja de försöker ju komma in för att söka asyl.«
»Utanför EU kan vi förstås inget göra.«

Det slog inte tjänstepersonen att hen just svarat att EU inte kunde göra något åt läget i Aten, vilket är inne i EU. Hen fortsatte berätta om satsningar på »Hotspots«. Logistiskt och strukturellt stöd skulle ges. Till bland annat Lesbos.
Lesbos är ett av de ställen flest flyktingar sökt sig till i EU från Turkiet. De anländer i båt, ofta sjöodugliga, många drunknar. Grekiska staten, plågad av recession och åtstramningar, har mer eller mindre övergett alla planer på annat än nödtorftig bevakning av lägret. Lokalborna har visat solidaritet, men en stor börda har lagts på fattiga bönder och fiskare. NGO:s gör vad de kan. Men. Moria är avsett för 3000 människor. Det har länge varit alldeles överfullt, larm på larm om sanitära, sociala och mentala missförhållanden har nått, ja, inte många, men EU, någonstans i alla fall, eftersom man utsett ön till »Hotspot«. Med extra medel nu, bevars.
Under vintern 2019/20 har fler och fler flyktingar kommit till Lesbos (och öarna runtomkring). De uppskattade siffrorna är 20 000 människor i Moria, och lika många utanför lägret. Många är barn. Många kommer från Idlib, området i Syrien som al-Assad och Putin systematiskt bombar till underkastelse, och norra Syrien som blivit osäkrare efter Turkiets invasion. Många är kvinnor och barn.

I dagarna protesterar flyktingarna. Kravallpolis är Greklands och EU:s svar. Så det där med »Hotspot« går sådär. Sanningen är att de hundratusentals flyktingar som är papperslösa – utan att ens få söka asyl – inne i och strax utanför EU:s gränser är ett minst lika stort politiskt haveri för unionen som Brexit. Även om mediabevakningen är en bråkdel.

I dagarna protesterar flyktingarna. Kravallpolis är Greklands och EU:s svar. Så det där med »Hotspot« går sådär.
Sanningen är att de hundratusentals flyktingar som är papperslösa – utan att ens få söka asyl – inne i och strax utanför EU:s gränser är ett minst lika stort politiskt haveri för unionen som Brexit. Även om mediabevakningen är en bråkdel.
»Vi är nöjda med att kunna tillföra medel för att stärka vår förmåga att möta flyktingproblemet«, säger tjänstepersonen på EU-kommissionen, lite besviken över att ha fått svalt mottagande av sin presentation. Den skulle ju vara »off the record«. Något som, förklarar alla som jag frågar, »är vanligt i kontakten mellan EU-kommissionen och medierna«. Nog för att jag blev bjuden på resan av kommissionen. Men inte skrev jag på något tystnadsavtal. Det var en intressant resa. Fick lära mig att europeiska borgerliga tar långt mer allvarligt på klimatkrisen än svenska. Men också att EU tar löjligt lätt på flyktingkrisen. Man agerar som att problemet är litet. Som om man inte har ansvar. Som att man har koll. Det har de verkligen inte. Inte på Lesbos, inte någonstans.
Och hemma har majoriteten nästan helt lullats in i idén att det är oss som redan bor i Europa det är synd om i flyktingkrisen. Och allt fler trallar med i visan om att strypa volymer, som om det handlar om oljeimport. Men det är människor på Lesbos. Människor som din mamma, Jimmie, sexåringarna på förskolan Solvändan, Thorsten Flinck och Annika Bengtzing. De är inte annorlunda.
Därför är varje meddelande om att motståndet mot attackerna på de mänskliga rättigheterna – alla mänskliga rättigheter, och mänskliga rättigheter till alla – ska upphöra, falska.


JOHAN BERGGREN är chefredaktör på Ordfront magasin

Visst var det intressant?

Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.

Bli medlem nu

Publicerad 3 mars, 2020

Nytt nummer ute nu

Ordfront magasin 2021
i pappersform hos medlem
Nr 1 27 februari
Nr 2 9 maj
Nr 3 12 juni
Nr 4 26 september
Nr 5 28 november

Tycker du om det du läser?

Bli medlem i föreningen Ordfront och få Ordfront Magasin hem i brevlådan!

Som medlem i föreningen skapar du förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.


Ta reda på mer!

Ordfront magasin digitalt

Nu kan du äntligen läsa Ordfront Magasin digitalt. Billigare och smidigare - få tidningen direkt i plattan, telefonen eller datorn!

Ett års medlemskap kostar bara 31 kr i månaden eller 21 kr för dig som är under 25 år!

Föredrar du att betala hela årsmedlemskapet på en gång så kostar det 375 kr (ord.pris 490 kr), eller 250 kr för dig under 25 år
(ord.pris 290 kr).

Läs mer här

Äldre texter

  • »Allmänheten har förts bakom ljuset av industrins intresseorganisationer«

    1 december, 2020
    Det svenska skogsbruket står vid ett vägskäl, menar skogsbruksexperten Mikael …
  • Mörkläggning pågår – inte

    29 november, 2020
    Att Sveriges agerande under Andra världskriget på något sätt skulle …
  • Motstånd i skuggan av en stövel

    28 november, 2020
    Färre än man skulle kunnat hoppas gjorde någon som helst …
  • Motståndets komik och komiskt motstånd

    27 november, 2020
    För att fullt ut angripa maktens dumhet och dumhetens makt …
  • Ställa om, inte tilbaka

    14 oktober, 2020
    Oljan och kolet sinar just nu. Vi måste göra allt …

Det här är Ordfront magasins sida på nätet. Artiklar ur papperstidningen, kommentarer från redaktionen och nyheter om magasinet och Ordfront. Redaktionen ansvarar för allt innehåll på sidan. Ansvarig utgivare: Johan Berggren.

Ordfront magasin är en samhälls- och kulturdebatterande tidskrift som är störst i Sverige i sitt slag. Den utkommer med sex nummer per år.

På www.ordfront.se kan du bli medlem och därmed prenumerant. Tidningen ägs av medlemsföreningen Ordfront. Läs mer om föreningen och dess verksamhet på www.ordfront.se

Postadress
Box 63 09
102 35 Stockholm

Besöksadress
Föreningen Ordfront
Karlbergsvägen 66 A
113 35 Stockholm

Kontakt chefredaktör
johan.berggren@ordfront.se

Redaktionen
Tel: 08-121 500 53

Medlemsservice
Email: medlem@ordfront.se

Allmänna frågor
Har du allmänna frågor angående Föreningen Ordfront eller Ordfront magasin.
info@ordfront.se

Tel: 08- 12 15 00 51

Vi besvarar inte frågor gällande Ordfront Förlag. Eftersom vi är ett litet kansli kan vårt svar ibland dröja något.

Ordfront magasin – kom med!

 

Bli medlem i föreningen Ordfront och få Ordfront magasin hem i brevlådan!

Som medlem i föreningen skapar du förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta.