Kampen för en human asylpolitik växer sig starkare. Grupper som #Vistårinteut, Ingen människa är illegal, FARR, Refugees Welcome Sweden, Agape, Cruz Azul, Tillsammanskapet och Vi gör vad vi kan arbetar såväl praktiskt med att hysa och integrera och hjälpa asylssökande, samtidigt som de försöker påverka politiskt. Hoppet står inte bara till partierna till vänster: bland de borgerliga har Centerpartiet under Annie Lööf blivit samlande för de som vill ha en human asylpolitik i Sverige.
Asylaktivisterna utanför S-kongressen 8-12 april på Svenska mässan kämpade dock i motvind med bland annat krav på amnesti för minderåriga.
21 juni 2016 införde Sverige strängare, tillfälliga asyllagar. Asylberättigade får som regel tillfälligt uppehållstillstånd istället för permanent. Rätten till anhörigförening slopas som regel. Strängare ålderbedömning av unga blir regel. De som är över 18 år ges inga särskilda skäl till asyl. Stödet för asylsökande i processen minskar också drastiskt.
Samtidigt införs id-kontroller vid den förut öppna gränsen mellan Sverige och Danmark. Gränspolisen söker också aktivt efter de som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd. Under 2016 började socialmyndigheter lämna ut adressuppgifter till polisen.
Stefan Löfven pratade med terrordådet i Stockholm som bakgrund mer om behovet att utvisa de som fått asylavslag än om att ändra dagens hårda asyllagar.
Istället blev S-styrelsens besked det väntade: varken en återgång till tidigare regler eller ett bestämt permanentande av de tillfälliga hårdare asyllagarna från juni 2016. Iställlet en slags »Linje 2« för asylrätten: man är principiellt för permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeförening. Men tänker inte införa mildare regler än övriga EU. Istället tänker man verka för att mildra reglerna för hela EU.
I Europeiska Unionen råder dock stor oenighet i frågan där länder som Ungern och Polen är starkt emot en gemensam linje med obligatoriska kvoter för varje land. Med Storbritanniens utträde, inte minst ur gränssamarbetet, ser EU:s gemensamma politik snarare ut att dra åt de strängastes linje. Idag samarbetar till exempel Österrike med den ungerska gränsövervakningen.
Samtidig står EU:s överenskommelse med Turkiet fast, och en ny upprättas med Libyen: flyktingar ska stoppas och förvaras utanför EU:s gränser.
Larmen och kraven från de som möter och arbetar med de asylsökande har varit många och kraftfulla.
Bland andra märks:
• Juluppropet Med ärkebiskopen Antje Jackelén i spetsen går Sveriges kristna råd; Svenska kyrkan med pingskyrkan, svenska katoliker och ortodoxt kristna ut i ett upprop om en human asylpolitik där barn skyddas – december 2016. Sveriges stadsmissioner ställer sig bakom: unga hamnar på gatan, menar man.
• »Utvisningarna av ensamkommande till Afghanistan måste stoppas« skriver 300 lärare i en debattartikel i Svenska Dagbladet i oktober 2016.
• 100 barnboksförfattare kräver i bland annat DN att flyktingbarn ges amnesti, oktober 2016.
• Sveriges psykologförbund och ett stort antal namngivna psykologer kräver hösten 2015 att särskild hänsyn tas till minderåriga asylsökande.
Läs hela artikeln
Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.