I juli i år inleddes Pegasusprojektet, ett internationellt initiativ för undersökande journalistik. Projektet syftar till att undersöka det privata spionprogrammet ”Pegasus” som är kopplat till det israeliska teknikföretaget NSO Group. Programmets syfte enligt teknikföretaget själv är att hjälpa statliga myndigheter att upptäcka och förebygga lokala samt globala hot. Men enligt Pegasusprojektet används programmet för att övervaka aktivister, journalister och politiker. Projektet fick fram data som innehöll listor på mer än 50 000 telefonnummer, som kunde spåras till personer av intresse för NSO:s klienter: bland annat diverse odemokratiska stater.
Den ideella medieorganisationen Forbidden Stories och Amnesty International blev de första att få tillgång till listorna. Upptäckten antyder på ett omfattande missbruk av NSO:s hack-mjukvara. Stämmer indikationerna kan det innebära att regeringar har riktat in sig på människorättsaktivister, journalister och advokater, skriver Business and Human Rights Resource Center. Bland de listade telefonnumren fanns hundratals som kunde spåras till företagsledare, religiösa personer, akademiker, NGO-anställda samt regeringstjänstemän. Dessutom fanns mer än 180 journalister listade, däribland journalister och redaktörer för CNN, New York Times och Reuters.
Den brittiske advokaten Toni Vitale, specialiserad på it-säkerhet, uttalar sig för Business and Human Rights Resource Centre. Han menar att program som Pegasus förr eller senare riskerar att hamna i kriminella händer. Om det inte har hänt än, väcker blotta möjligheten oro.
Amnesty Internationals säkerhetslabb analyserade 67 olika telefoner som misstänktes ha blivit attackerade med Pegasus, och det visade att 23 av telefonerna var infekterade. Bland annat återfanns spionprogrammet på den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggis fästmös telefon. De ska ha blivit installerat strax efter journalisten mördades.
Access Now, en ideell organisation som försvarar digitala medborgerliga rättigheter, kräver att övervakningsföretag och regeringar behöver ställas till svar för handlingar som kränker individers integritet.
Det israeliska företaget bakom Pegasus, NSO Group, förnekar anklagelserna och beskriver själva Pegasus som livräddande. Vidare förklarar NSO att de kommer slutföra alla sina kontrakt och tagna uppdrag trots det de kallar försök till att misskreditera programmet på falska grunder.
Emelie Svensson och Samuel Lind