Reflektioner utifrån Ekonomiska museets utställning om hyperinflation
Av Daniel Berg
»Se utställningen om ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar.« Nog lockas man, både av det hyperaktuella ämnet och av att se hur ett sprillans nytt museum presenterar sig.
Kungliga myntkabinettet har flyttat från Slottsbacken till Historiska museets komplex på Narvavägen. På vägen bytte det namn. Re-brandningen känns välbehövlig då detta Sverige äldsta museum drabbades av en präktig skandal: själva chefen stal ur de numismatiska samlingarna under lång tid. Den utplundrade, dammiga myntsamlingen ska nu stiga ut som en fågel Fenix till ett nutida, aktuellt museum om allt från privatekonomi till ekonomisk historia och samhällsekonomiska dagsfrågor.
Och att efter myntstölder i mångmiljonklassen göra en utställning om värdelösa pengar är ytterligare en signal om vilja till drastisk kursändring. Myntens värde ställde till problem – den nya utställningarna slår tillbaka och problematiserar myntens värde!
Pengarnas alkemiska karaktär, deras undergrävande moral och strukturer, deras växelverkan mellan konkret och abstrakt värde har fascinerat och provocerat i alla tider. David Graeber skriver om hur alla de nya filosofiska skolorna världen över som springer fram under 600-talet f kr, sammanfaller med en ny sorts pengar, mynten. I såväl Kina som Indien och Persien och Grekland, menar Karl Jaspers, såg filosoferna dolda värden bakom de objekt som människorna kunde förnimma med enbart sinnena. Ja, Platons grotta till exempel.
Metall hade använts som pengar i årtusenden. Det nya med mynten var stämplingen. Metall plus en symbol för kungen, staten, makten. Tinget adlades med ett tecken. Dess värde upphöjt av ett sigill. Magi. Som fungerade. De myntade pengarna knöt samman ekonomins reala och sociala aspekter.
Århundraden passerade, och i vår närtid har pengars värde mer och mer enbart handlat om symbolen: språket, magin som säger ”detta är värt något”. Själva tinget behöver inte längre vara en bit metall. Eller ens papper. Det kan vara ett flimmer på internet. Eller, som när mynten först uppstod: ett löfte från makten. Till slut blev de makten och kan nu lova sig själva till värde.
Denna artikel är låst
Vill du läsa – bli medlem i Ordfront
Är du redan medlem? Hör av dig till medlem@ordfront.se