Intersektionalitet och alla kvinnors framtidstro. I år delar två organisationer på vinsten av Katarina Taikon-priset. Gemensamt är kvinnorättsarbete i ett kärvt politiskt klimat.
– Det är en kamp som kostar att driva, men det kostar mer att inte driva den, säger representanterna för organisationen Streetgäris i sitt tacktal.
Text och foto: Clara Wanders
Bubbel, kristallkronor och pianomusik. Under högtidliga former hölls under fredagen årets ceremoni för Katarina Taikon-priset. Politiker, nominerade och tidigare vinnare samlades i Stadshuset för prisutdelning, tal och sång för att fira Stockholms stads civila människorättsarbete.
Miljö- och klimatborgarråd Katarina Luhr (MP) inleder prisutdelningen med att berätta om författaren Katarina Taikon, den outtröttliga människorättskämpen som gav röst till människor som annars inte hördes i samhället.
Katarina Luhr berättar att årets jury gått igenom över 100 nomineringar. Förutom hon själv sitter i juryn Katarina Taikons dotter Angelica Ström, Thomas Hammarberg – före detta diplomat, EU-kommissionär och FN-rådgivare, Madeleine Kaharascho Fridh (FI) och Amanda Valentin (L). Vinsten delas i år mellan organisationerna Streetgäris och Kvinnocenter Tensta-Hjulsta.
– I år går priset till två olika organisationer som stärker kvinnor och ger makt åt sitt eget och andra kvinnors liv. Organisationer som fungerar som nätverk och språngbräda i samhället. De jobbar varje dag för att ge fler kvinnor framtidstro och dörrar till nya möjligheter, motiverar Katarina Luhr.
Streetgäris är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som jobbar med fokus på intersektionell feminism och antirasism. I sitt tacktal citerar de den amerikanska författaren Audre Lorde: “There is no such thing as a single-issue struggle because we do not live single-issue lives”.
– Det krävs mod för att stå upp för rättvisa och utmana makten. Det är en kamp som kostar att driva, men det kostar mer att inte driva den, poängterar Streetgäris i sitt tacktal.
Azar Nikbakht, suppleant i styrelsen för Streetgäris: Varför behövs ert arbete just nu?
– Det här behövs väldigt mycket just nu, säger hon. Det ser vi ju bara på valresultatet, där ett rasistiskt och nazistiskt parti fått ta väldigt stor plats i politiken. Det är mer angeläget nu än någonsin, att vi organiserar och enar oss mot de här krafterna och arbetar för allas lika värde.
Styrelseledamot Manél Rodrick instämmer:
– I dessa tider har vi alla känt oss väldigt otrygga, och då har vi försökt skapa ett tryggare rum. Vi försöker representera en solidaritet i kampen där vi krokar arm med andra organisationer och andra personer där vi kan stå upp tillsammans.
Också representanterna från dagens andra vinnande organisation lyfter det politiska läget i sitt tacktal. De poängterar vikten av att, i och med valresultatet, kämpa för allas lika värde. Kvinnocenter Tensta-Hjulsta har varit igång sedan 1997, och jobbar för alla kvinnors rättighet att kunna ta plats någonstans. Hero Rashid beskriver föreningens arbete:
– Vi jobbar med inkluderande insatser och för att man ska kunna känna sig trygg, vad man än har med sig i bagaget. Vi vill att alla kvinnor ska kunna bryta isolering och leva ett bra liv trots alla motsättningar. Det är en härlig grupp kvinnor.
Hon fortsätter:
– Det är särskilt viktigt i dagens klimat, där 20 procent av Sveriges befolkning är emot denna grupp kvinnor. Då blir det svårare för det legitima civila arbetet att utföra såna här arbeten och det krävs mod för att stå upp för allas rättigheter.
Vad ska ni göra med vinstsumman?
– Vi kommer säkert att hitta ett bra tillfälle att utbilda kvinnorna. Kanske några utbildningsdagar någonstans där vi får vara med. För att stärka systerskapet och att möta varandra där behovet finns, så att vi kan stärkas och organisationen utvecklas. Det är målet, berättar Hero Rashid från Kvinnocenter Tensta-Hjulsta.
Katarina Taikon-priset är instiftat av Stockholms stad. Priset har delats ut sedan 2015, och är tillägnat författaren Katarina Taikon. Genom sina böcker och inlägg i samhällsdebatten kämpade hon för romernas lika rättigheter i Sverige. Varje år kan privatpersoner nominera en enskild person, ett projekt, förening, eller annan verksamhet till utmärkelsen. Kravet är att den nominerade ska driva ett arbete som stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad. Vinstsumman på 100 000 kronor delade årets båda vinnare på.
Clara Wanders
Tycker du om vad du läser? Journalistik är inte gratis.
Stöd oss och bli medlem i Ordfront