Vad var målet när de i Aten för 2500 år sedan beslöt att alla fria män skulle bestämma stadstatens affärer tillsammans? Vad var tanken bakom att 1909 införa rösträtt för alla män i Sverige? Eller 1919, när kvinnorna äntligen fick vara med också?
Tanken bakom dessa förändringar var att makten hanteras bättre om den sprids bland många. Samhällelig utveckling mot mer demokrati handlar om att rådande system funnits brista i rättvisa, effektivitet, flexibilitet och förmåga att tillgodose mer än ett fåtals intressen och behov. Demokrati handlar alltså om att sprida makt.
Om man alltid tänker på »maktspridning« när man hör eller ser det månganvända ordet »demokrati«, blir det svårare att använda som kamouflage för något annat, ibland direkt motsatt maktfördelning: som när diktaturer stoppar »demokrati« eller »demokratiska« i sina officiella nationsnamn.
Med frågan »ger detta ökad maktdelning« kan vi kontrollera om handlingar och åtgärder är demokratiska. Till exempel kan lagar och regler vara både och. En lag som förbjuder fri press, till exempel, försämrar maktdelningen, och är därför odemokratisk. Men lagar som förbjuder eller förhindrar starka att utnyttja svaga, säg som förbud mot barnarbete, svältlöner, sexköp, djurplågeri, ökar maktdelningen i samhället – och kan därför sägas vara demokratiska.
Och detta för resonemanget till Annie Lööf. Centerpartiet har seglat upp som det goda borgerliga partiet. Även vänsterröster hurrar när Annie står upp mot Jimmie Åkessons inflytande, som nu har fått övriga högerpartier i Sverige att köpa inte bara Sverige-demokraternas högerradikala verklighetsbeskrivning av invandring och invandrare som roten till allt ont i Sverige, utan också öppet deklarera villighet att låta nyssnazisterna ha inflytande över framtida regeringar.
Lööf däremot, vill inte samarbeta med Jimmie. Centerpartiet till och med lägger förslag om att stärka skyddet för att ändra viktiga delar av den svenska grundlagen, som skydd för minoriteter, som de med visst fog fruktar kan råka illa ut i framtida vid eventuellt framtida blåbrunt maktövertag – de har sett vad som hänt i länder som Polen och Ungern.
Samtidigt dock, lägger Centerpartiet också förslag som skulle minska maktdelningen i Sverige: de vill öka markägares agens att göra vad de vill med vår gemensamma natur, de vill öka markägares agens att stänga ute allmänheten från stränder de »äger«, de vill utöka företagares makt över anställdas förhållanden – samtliga maktdelningsminskande åtgärder, och därmed odemokratiska, enligt vår mätsticka.
Men det kanske är bättre att ge med ena handen, och ta med den andra? Fan tro’t. Om arbetstagare får mindre att säga till om, får mindre av den ekonomiska kakan, större osäkerhet i boende och inkomst, och färre möjligheter till rekreation i det som är och borde få förbli, vår gemensamma natur – ja, då är det en antidemokratisk utveckling. Som leder till ökat missnöje – som inte nödvändigtvis leder till ökade krav på demokrati, om reformerna som har lett till maktminskningen presenterats som demokrati.
För att behålla och öka demokratin i vårt land och i världen, måste vi noga komma ihåg vad den måste innebära och betyda.
Johan Berggren är chefredaktör på Ordfront magasin.