Rekoringar är det nya gröna. I dag finns minst 120 facebookgrupper runt om i landet där kunderna handlar mat direkt av lokala producenter.
Av Abigail Sykes
SKÅNE Tvärs över vägen från köpcentret Nova i Lund pågår ett helt annat slags handel. Ett tiotal lokala producenter av kött, grönsaker, yoghurt, kakor, honung och ägg har ställt upp sina bilar och skyltar på Värpinge golfbanas parkering. Kunderna har förbeställt sina varor i Facebookgruppen Reko-ring Lund#, med över 3 300 medlemmar. Mellan klockan 17.30 och 18.00 varje fredag hämtar de sina beställningar här.
Åsa Strand har använt rekoringen i ett och ett halvt år. I dag hämtar hon ägg, bladgrönsaker, fläskkött, entrecote och yoghurt:
– Jag älskar att handla så här, direkt från producenten. Att veta att djuren har det bra, har slaktats lokalt och slipper långa transporter. Jag tycker om att det är så ekologiskt som möjligt, i säsong och ofta bättre kvalitet än i
affären. Som en gårdsbutik fast alla samlas på ett ställe.
I rekoringarna säljs allt från kombucha till surdegsbröd, bivaxljus, fårskinn eller hudvård. För kunden betyder rekoringarna närproducerad mat i säsong som stöder den lokala ekonomin. Dessutom minskar både matsvinn och behovet av förpackningar.
Fördelarna för lantbrukaren eller producenten är att de vet på förhand hur mycket de ska ta med sig, säljmetoden är effektivare och billigare än att exempelvis stå på en marknad.
Dessutom utvecklas en direkt relation mellan producent och konsument. Därför beskrivs ibland det som säljs i rekoringar och liknande grupper som »relationsmat«. Detta minskar behovet av dyra och/eller krångliga certifieringar. Någon producent beskrev sina varor som »kram-märkta« (i stället för Krav-märkta).
Anders Johansson från Sannakulla lantgård har sålt fläskkött och ägg genom Lunds rekoring sedan den startade i april 2017. Han ser det som ett trevligt sätt att nå ut:
– När det började stod jag ensam på parkeringen, sedan har det bara ökat. Det dyker upp nya kunder hela tiden som inte visste att rekoringen fanns. Jag hoppas att fler hittar hit. Det är ett fint koncept.
Rekoring var med på Språkrådets nyordslista 2017. Idén kommer ursprungligen
från Frankrike, men har tagit sig till Sverige via Finland.
Den första utlämningen i Sverige ägde rum i Grästorp den 15 september 2016.
Sedan dess har antalet rekoringar i Sverige ökat snabbt. I januari 2019 fanns det
120 rekoringar med drygt 240 000 medlemmar, och nya bildas hela tiden.
Ett liknande koncept som inte använder Facebook är Local food nodes.
Rekoringar och Local food nodes finns från Boden i norr till Ystad i söder.
Läs hela artikeln
Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.