Trött på att se lag från fattiga små länder krossas av rika jättar? Ordfronts PK-VM-guide råder bot på dina våndor! De små och/eller trevliga länderna lyfts med denna sinnrika omräkningsmodell till sin sanna potential, medan de stora och/eller mindre trevliga nationerna får lite mer att bita i. (Tyskland vinner dock troligen i både den vanliga och den omräknade verkligheten.)
Av Daniel Berg och Johan Berggren
I den realpolitiska viktningen räknas nationens förutsättningar i rikedom och fotbollsstyrka samman.
I PK-viktningen ger vi vår högst egna poäng åt nationens politiska präktighet. Ja, PK står för »korrekt«, vi bär den brännmärkningen med stolthet. (Vi struntar blankt i att en del tycker att det är rätt att vara fel.)
Så gör du VM till Ordfront-VM ©
Dela antalet gjorda mål i varje match med Realpolitiska viktningen, multiplicera sedan med PK-viktningen. Målen får då ett mera rättvist, och sant, värde. OM-värdet ©
Exempel: Spanien och Portugal möts. Spaniens lag får in bollen i Portugals mål två godkända gånger, Portugal dito en.
Spanien: 2 mål – delat med 5 och gånger 2 = 0,8. Portugal 1 mål – delat med 4 och gånger 4 = 1. I den tråkiga, orättvisa, vanliga verkligheten vinner Spanien med 2-1. I En Annan Fotbollsvärld, som Ordfront gör möjlig vinner Portugal med 0,8 – 1!
Grupp A: Triss i diktaturer och en demokrati-joker
RYSSLAND / URUGUAY / EGYPTEN / SAUDIARABIEN
Gruppdynamik: Det finns ingen chans att Ryssland inte går vidare på hemmaplan. De domare som inte är mutade eller hotade är mutade och hotade. Saudi-arabiens USA-vänskap och rikedom smäller ofta högt i internationella sammanhang, men inte i Ryssland och i fotboll. Egypten och Uruguay gör upp om andraplatsen.
OM rekommenderar: Uruguay! Enda demokratin i en grupp med idel diktaturer, dessutom minsta landet. Om Suarez börjar bitas på plan, tänk på sympatiske ex-presidenten Mujica.
Egypten OM-värde: 0,5
• Realpolitisk viktning: 2
80 miljoner invånare. Skriande ekonomisk ojämlikhet i folktätt och fattigt land. På det ynka gräs som ändå finns i ökenlandet spelar överklassen gärna golf.
• PK-viktning: 1.
Arabisk vår blev arabisk höst med annalkande vinter. Nye diktatorn massmördar fotbollsfans.
Ryssland OM-värde: 0,5
• Realpolitisk viktning: 4
Ryssland är ett folkrikt medelinkomstland som satsar oligarkmiljarder på fotboll både i London/Cayman Islands-ligan och i den egna ligan.
• PK-viktning: 2
Systemomvälvningar verkar inte spela någon större roll: Ryssland strävar mot tsardöme. Nuvarande
skurkokratin tippas dessutom passa på att öka
aggressionen i Ukraina under VM.
Saudiarabien OM-värde: 0,17
• Realpolitisk viktning: 3
Hyfsat folkrikt och groteskt penningstint, absurt mycket fritid att ägna åt landets tredje mest populära sport efter kamelkapplöpning och kvinnohunsning. Hetta och gräsbrist minus.
• PK-viktning: 0,5
Massarrest av kvinnor som vill köra bil? Bomba Yemen? Piska bloggare? Slavdriva gästarbetare? Finansiera IS? Bästisar med Trump? Huset Sauds rövaroljedöme är planetens värsta nation.
Uruguay OM-värde: 1,67
• Realpolitisk viktning: 3
Rikaste landet per capita i regionen har också gräs både på pampas och i de lagliga jointarna. Exporten av spelare i nationalhelgedomen/sporten fotboll är industriell och finansialiserad. Liten befolkning sänker betyget.
• PK-viktning: 5
Gamla vänster-guerilleros tog makten via val i pragmatisk allians och omvandlade Uruguay till ett föredöme för alla populister med drömmar om en agonistiskt radikal socialpolitik. »Fattigpresidenten« Mujica ett personligt politikerföredöme.
Grupp B: Kalifatet återuppstår!
SPANIEN / PORTUGAL / MAROCKO / IRAN
Gruppdynamik: Ibland ger VM-lottningen historien en oblyg invit. Fyra lag från det gamla moriska halvvärldsomspännande kalifatet möts i en intern historia. Drivs Iran och Marocko av revanschlust för Alhambras fall? Drivs kungadömena Spanien och Portugal fortfarande av reconquistans blodiga logik? Nja. Snarare handlar gruppen om två brödrafajter. Dels den inomiberiska uppgörelsen: Spanien och Portugal. Hur mår Real Madridfansen när de ser portugisen och Madrids stjärna Ronaldo sänka Spanien? Iran – Marocko: inom-islamsk maktkamp med shia mot sunni, auktoritär monarki mot auktoritär teokrati? Eller ett broderligt muslimskt mysmöte?
OM rekommenderar: Portugal! Landets progressiva vänsterstyre har smugit under Världsbankens radar och får fyra av fem röda nejlikor.
Iran OM-värde: 0,33
• Realpolitisk viktning: 3
Ekonomiska sanktioner och stel regim döljer annars rätt goda ekonomiska förutsättningar, liksom bristen på superstjärnor döljer ett fotbollstokigt land.
• PK-viktning: 1
Friare val och mildare slöjtvång än Saudiarabien. Snällare mot kurder än Turkiet. Räcker inte så långt. Otäck teokrati. PK-betyg: 1
Marocko OM-värde: 1
• Realpolitisk viktning: 2
Halva Irans BNP per capita, inte ens halva dess befolkning. Även om Marocko har en industriell bas som få andra afrikanska länder och lagt beslag på Västsaharas fosforfyndigheter saknas såväl fördelningspolitik och större fotbollsinvesteringar.
PK-viktning: 2
Litet plus för antikolonialt arv. Minuspoäng för ockupationen av Västsahara och enfaldig monarkiautokrati.
Portugal OM-värde: 1
• Realpolitisk viktning 4.
Europeiskt sett fattiga men hedgefondfinansiering av sina förra koloniers urfattiga spelare i så kallade TPO-arrangemang samt ursinnigt fotbollsintresse och Ronaldo © kompenserar.
• PK-viktning: 4
Socialistpartiet har bytt pistoler mot rena sprutor i en av de mest vågade sociala reformprogrammen på narkotikaområdet någonsin. Trots deflation sedan krisen 2011 har man bevarat välfärdspolitiken intakt.
Spanien OM-värde: 0,4
• Realpolitisk viktning 5:
Borträknat landets två folkgrupper som är ute i middagssolen, de papperslösa lantarbetarna och de nordeuropeiska förtidspensionärerna har Spanien 46 miljoner invånare. Fler än hälften har jobb. Fotbollen har gynnats ekonomiskt i landet på mer eller mindre legala sätt i decennier. Resultatet är världens bästa ligafotboll och reklampelare till superstjärnor.
• PK-viktning: 2
Korstågsmytologin håller fast halvöns regioner i Madrids hus. Däri ryms reconquistan, Spanska imperiet, jude- och moriskoförvisningen. Det reaktionära försvaret av denna historia ekar än idag i såväl Francos marängvita fotbollslag i Madrid som i Rajoys regering som dagligen tummar på begreppet »EU-demokrati«.
Grupp C: Den agrara gruppen.
PERU / FRANKRIKE / AUSTRALIEN / DANMARK
Gruppdynamik: Nationsmyterna i denna grupp vävs runt jordbruk. Här ställs folket av tusen ostar mot folket av tusen ton nitratfläsk, folket av solbrända får mot folket av den osannolika globala hitten quinoa, handodlat av fattigbönder för den kräsne konsumenten som gillar långväga importerad mat med knepigt namn. Camembert slår bacon för nio kronor kilot och krokodilkramarna är mest här på besök. De andinska bondsönerna kan överraska med höghöjdstränade ben och underdog-kämpaglöd.
OM rekommenderar: Peru! Danmark går ju bara fetbort. Macron myser meritokratiskt medan han monterar ner välfärdsstaten. Australien såg sitt Stora barriärrev dö men bränner ändå kol som vore det Manchester 1825. Peru förtjänar vårt stöd, inte så mycket för sin nuvarande regering som för sitt arv som ett av historiens mest kolonialplågade länder samt rent agrart för att man har över 100 potatissorter.
Australien OM-värde: 1
• Realpolitisk viktning: 2
Rika engelskättade lirare med en hel kontinent som de folkrensat åt sig själva torde vara ypperliga förutsättningar. Men brist på kvalificerat motstånd i den globala närheten samt att landets första sport är »australiensisk fältbrottning med fårkissblåsa« drar ner betyget.
• PK-viktning: 2
Vill framstå som sorglösa surfande krokodilkramare, men deras kolkraftsvurmande och flyktingkoncentrationsläger ter sig extra idiotiska givet det kontinentala landets resurser och utrymme. Stabil demokrati med folkmord i bagaget.
Danmark OM-värde: 0,67
• Realpolitisk viktning: 3
Fördelar: rikedom, platthet, väl invävda i den europeiska proffsfotbollsdynamiken. Nackdelar: liten befolkning som med dagens apartheidflörtande invandringspolitik riskerar inavel.
• PK-viktning: 2
Hyggets och frisinnets forna hemland har gått ner sig i ett rasistiskt träsk, utskitet i vitkalk och brunlera, till den grad att Jimmie Åkesson utsåg det till sin »favoritplats i Sverige« (SD-logik). Kulturantropologiska teorin att Danmark blivit högerradikalt på grund av språkförbistring (de uppmanades »var snälla mot era grisar« men hörde »var snälla att grisa«) är ej belagd.
Frankrike OM-värde: 0,6
• Realpolitisk viktning: 5
Rikt land med stor befolkning. Stark centralstat med landslagets väl i sinnet. Välfärdsstat uppbyggd kring fasta och många enkla jobb. Den katastrofala segregationen som följer på detta i otakt med tiden verkar gynnsamt för fotbollen. Invandrare, ungdomar och arbetslösa trixar desperat bort sin ångest med trasan.
• PK-viktning: 3
Den femte republiken är en postkolonial kärnvapenmakt med drömmar om forna dagars gloire. Det skaver mot 2000-talets värld där enstaka missiler mot Syrien eller helikopterförband i Sahel knappast får fransmännen att släppa inrikespolitikens sociala reträtter inför en global ekonomi som inte talar franska. Kultur och vin plus.
Peru OM-värde: 1,5
• Realpolitisk viktning: 2
Den historiska andinska civilisationen var unikt skicklig på textilier. Allt var textil: broar, rustningar, vapen, fartyg, skrivsystem. Genialt materialval för att bemästra landets vertikala natur. Samma natur gör idag att Perus trettio miljoner invånare trots sin ekonomiska renässans ännu kämpar i en brant uppförsbacke när de ska lyfta sin fotboll till internationell nivå. Bokstavligen.
• PK-viktning 3.
Efter 500 år under kolonialt ok så har Peru minskat sin fattigdom snabbast i Latinamerika under 2000-talet. Mycket tack vare de sociala reformer den nu i mars utkastade Kuczynski-regeringen angrep. Peru behöver peppen från fotbollsmedgång.
Grupp D: ISLANDS GRUPP!
ARGENTINA / ISLAND / KROATIEN / NIGERIA
Gruppdynamik: Argentinas mittfält skulle ensamma vinna gruppen. Kroatien och Nigeria tillhör skiktet strax under de allra bästa landslagen. Alla är livrädda för uppstickaren Island, som vunnit osannolika segrar mot stornationer de senaste åren. Geopolitisk koppling? Svag, men: På grund av diverse atlantiska konflikter hyser både Argentina och Island en viss skepsis mot England.
OM rekommenderar: Island! Med svensk, genomhygglig förbundskapten och lillebrorsfaktor off the scales samt toppbetyg i handfast behandling av spekulationsbankirer OCH miljöaktivistisk rekordung kvinnlig president går alla OM:s rekommendationer till att heja på Island, världens mest osannolika gräsplanssportnation. Nigeria, plågat av oljejättars diktatoriska kapital, får reservplatsrekommendation.
Argentina OM-värde: 1
• Realpolitisk viktning: 3
Argentinas högerregering kröp nyss tillbaka till IMF för ännu ett nödlån. Det sammanfattar den sorgliga historien om ett land som för bara hundra år sedan var ett av världens rikaste. Två exportvaror går dock ännu riktigt riktigt bra: soja och fotbollsspelare.
• PK-viktning: 3
Perónismen och juntatiden vägs mot Sydamerikas kanske livaktigaste vänstertraditioner. Folkmord på ursrpungsbefolkningen mot tango och Taube. Arbetarägda industrier och Maradona höjer slutbetyget.
Island OM-värde: 5
• Realpolitisk viktning: 1
Island har lika många invånare som Argentina har registrerade proffsfotbollsspelare (cirka 300 000). Islands sommar börjar och slutar samma vecka.
• PK-viktning: 5
Bankirer i finkan, check. Miljövänlig regering, check. Superunderdog, check. Festligt språk, dundercheck. Rika länder med stor fiskeindustri brukar åtminstone ha lite utfiskning på sitt samvete, men inte Island.
Kroatien OM-värde: 1,25
• Realpolitisk viktning: 2
De rödvitrutiga tröjorna får kroaterna på planen att likt zebror smälta samman till en enda stor flock i ett försök att dölja att Kroatien är en krympande nation på knappt fyra miljoner. EU-medlemskapet har dock gett mängder av jordbruksbidrag tillgängliga för lokalodlade fotbollsplaner.
• PK-viktning: 2,5
Frågar du en kroat blir det 5, frågar du en serb blir det 0, frågar du en serbisk kroat, en bosnisk katolik eller en venetianskättad fiskare i Ragusa – FÖRLÅT, Dubrovnik! – får du ett annat. Visa av erfarenheten, ger OM medelbetyg.
Nigeria OM-värde: 1
• Realpolitisk viktning: 3
Afrikas folkrikaste land och största ekonomi mätt i BNP. Fotbollstokigt med stadig spelarexport till europeiska topplag.
• PK-viktning: 3
Ett av världens rikaste fiskevatten nedsölat med olje-utsläpp från Shell. Britterna avslutade hövligt sin slavhandel, och koloniserade Nigeria istället, »Allt gick sönder« som Achebe skildrar det. Framtidstips: Sahara äter upp Sahel, Boko Haram blir något att längta tillbaka till, som välfärdssstaten i de rika länderna. Lite fotbollskul unnar vi Nigerianerna.
Grupp E: Den givna gruppen
SERBIEN / COSTA RICA / SCHWEIZ / BRASILIEN
Gruppdynamik: Brasilien går förstås vidare, Fifa-rankningen tillåter inget annat. Därmed är den latinamerikanska kvoten uppfylld. När så Costa Rica, »Centralamerikas Schweiz«, möter riktiga Schweiz i ett »hemliga bankkonton«-derby kan de urtråkiga alpgetterna utan invändningar tillåtas mala ner de svängiga beachfotbollseleganterna. Serbien kommer ut ur en lång skugga av etnonationalistisk exil för att visa att de som alltid faktiskt är bra på fotboll, men bara har vinnarskalle när NATO-medlemmar är motståndare.
OM rekommenderar: Costa Rica! Hög tid för oss svenskar att kapa samba-banden. Förutom att Brasilien sedan 1982 spelar stenhårt, satte deras korrupta elit taktiskt just vänsterpresidenten Lula da Silva i fängelse för att kunna härska över ett av världens mest klassuppdelade länder i fred. OM:s sympatier lämnar dock inte Latinamerika, Costa Rica har mindre chans än en progressiv regering i Centralamerika till överlevnad, därför får de vårt stöd.
Brasilien OM-värde: 0,4
• Realpolitisk viktning: 5
Folkrikt och fotbollstokigt tar Brasilien sin fotbollsframgång nästan lika för given som sin regnskog. Brasilien badar i nästan ännu fler dollar än förväntningar. Nike har delat ut 40 miljoner dollar. i mutor för att köpa rätten att förse landslaget med skor och tröjor. Det Saudiska investeringsbolaget ISE äger landslagets kommersiella rättigheter – och har inflytande över tränarens val av spelare, vilka enligt kontrakt ska ske på kommersiell basis.
• PK-viktning: 2
Syd-Syd-relationernas politiska hub för 2000-talet är ännu nedtyngt av korruption och elitism av sämsta 1800-talsmodell. Quilombos verkar ännu vara de fattigas mest rimliga politiska val. Sverige som har bevarat mindre än en procent av sin urskog må ha svagt mandat att ivra andra att rädda sina skogar, men med Amazonas savannifiering står och faller jordens klimat. Brasilien avverkar vidare.
Costa Rica OM-värde: 4
• Realpolitisk viktning: 1
Fattig-Schweiz. Kisar man kan man tro att länderna har samma BNP per capita. Tittar man noga ser man att 16 000 inte är 61 000 dollar. Liten befolkning.
• PK-viktning: 4
Pacifisternas dröm. Costa Rica har ingen krigsmakt (om man inte räknar USA:s militär som »tryggar« landet mot inre fiender). Bevarar regnskog. Slog USA i kvalet.
Schweiz OM-värde: 0,75
• Realpolitisk viktning: 4
Rikt Costa Rica. Riktigt rikt överhuvudtaget. Avsaknad av desperat arbetarklassungdom och plana ytor kan förklara den ringa fotbollsmässiga styrkan.
• PK-viktning: 3
Direktdemokratins högborg är också de hemliga bankkontonas. Och fotbolls-korruptionens. Avsatte mutkolven/Fifapresidenten Sepp Blatter är schweizare, vilket inte tycks ha gynnat annat än landets banker.
Serbien OM-värde: 0,83
• Realpolitisk viktning: 3
Väldiga investeringar i landets infrastruktur från såväl EU som Kina ger allt bättre ekonomiska förutsättningar för bollsport. Lätt nationellt storhetsvansinne borgar för vilt satsande spelare i landslaget.
• PK-viktning: 2,5
Balkanländernas stormakt, Pan-slavismens slav, Svarta handens hemland och NATO-bombningarnas jungfruliga marker. Ordfront har gått på minor förr i försöken att navigera politiken på Balkan men ger sig inte för det.
Fotbollsfinansernas penningtvätt
Med teven förändrades fotbollen för alltid. Publiken förvandlades från lokala arbetare till en global medelklass. Med reklamteve förändrades fotbollens finanser på sätt som vi idag har svårt att uppskatta. Det har skattemyndigheterna tydligen också. Sportsektionen vid The Tax Justice Network visar i sin rapport The Offshore Game att tre av de sju miljarder pund som kapitaliserar den engelska fotbollen – världens rikaste – är placerade i skatteparadis.
Man uppskattar att 21-32 biljoner dollar idag ligger placerade i skatteparadis, motsvarande nära hälften av världens årliga produktionsvärde. Tvärt emot vad många tror ligger inte dessa paradis i den fattiga delen av världen och pengarna som tvättas där är knappast bara från de rika ländernas skatteflyktingar. Finansinstitutionerna har oftast den rika världens mer exklusiva adresser på Bahamas, Jersey, Cayman eller Isle of Man eller mitt i Europa (Luxemburg och Schweiz) eller USA (delstater som Delaware och Nevada), och ungefär hälften av pengarna utgörs av stulna medel från den fattiga delen av världen.
Fotbollen är den perfekta svängdörren mellan finansens finrum och korruptionens källare. Genom att verka internationellt och ha en stor omsättning i immateriella bokföringsvärden som good will kan kapital skickas i vilken form som helst jorden runt. Hög belåning är inget hinder utan en förutsättning för att få en sådan bokföringskarusell att centrifugera svarta summor vita som snö. Räntor är avdragsgilla där vinster måste deklareras. Löner betalas som regel delvis ut som skattebefriade immaterialrätter, särskilt de till Messi. Via Panama. Välkommen till Finansernas fotbolls-VM!
FIFA:s korruption
Varför korrumperades FIFA så?
Svaret ligger knappast i någon förändring av FIFA under dessa år. FIFA:s organisation är densamma nu som under amatörtiden: ingen översyn utifrån, beslut fattas nu som då i slutna rum mellan representanter valda av de nationella förbundens styrgrupper. Det är snarare just denna oföränderlighet som är den första nyckeln till att förstå korruptionen.
Den andra nyckeln är fotbollens kommersiella revolution utanför FIFA-högkvarterets stängda dörrar. Det började med teven. Publiken förvandlades från lokala arbetare till en global medelklass. Det fortsatte med reklamteven. Mediamogulers kapital förändrade fotbollens finanser på sätt som skattemyndigheter har allt svårare att uppskatta.
Adidas var först med att under 1970-talet ringa upp FIFA:s högkvarter och fråga: »Vem kan jag prata med som är ansvarig för VM:s bollar?« Att varumärka dessa bollar inför en global publik visade sig värt mycket för FIFA:s ansvarige. Hela handväskor med dollar.
I denna postmoderna insikt att publiken inte var kunderna, utan produkten började FIFA:s korruption. Den fortsatte och steg tillsammans med värdet på denna produkt. VM 2006 genererade 2,8 miljarder dollar till FIFA, VM 2014 var summan den dubbla. US Department of Justice driver nu åtal mot FIFA där reklamföretag ska ha betalat 150 miljoner dollar under drygt tjugo år i mutor för sponsringsrättigheter. FBI såväl som schweiziska myndigheter utreder FIFA för grova finansiella brott. Dess mångårige ordförande Sepp Blatter har avsatts i svallvågorna efter att Ryssland och Qatar lika oförklarligt som självklart vann rätten att hålla VM i år och 2022. I övrigt förblir dock FIFA oförändrat.
FIFA:s korruption kommer vara en lika oföränderlig berättelse under också detta VM. Det är lätt att glömma att denna berättelse paradoxalt nog bara kan förklaras utifrån den förändring kommersialiseringen av fotbollen inneburit.
Läs hela artikeln
Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.