När Amal och flera tusen till flydde från krigets vanvett kom de till Öland. Vid klädinsamlingar, runt pingisbord och i tillfälliga lektionssalar har de lärt känna Christina Rosengardten och många andra engagerade medmänniskor.
– Jag kan inte tänka mig någon bättre plats att komma till, säger Amal. Och Christina, ja hon har betytt så mycket för mig.
I slutet av förra sommaren började de komma över bron i stora antal. Flyktingarna. Trötta. Slitna. Osäkra på vad som nu väntade. I samma stund slöt frivilligkrafterna på hela Öland sig samman som kanske aldrig förr. Snart sagt varje campingbädd och hotellplats på den långsmala ön uppbådades för att ge alla de nyanlända skydd. Undersköterskan Torbjörn Jerlerup och hans vänner på öns norra halva kavlade upp ärmarna. Gota Medias webbutvecklare Anja Lundin och hennes volontärvänner på den södra gjorde det samma. Och de bestämde sig för att samarbeta.
– Vi började med klädinsamlingar, för behovet var så uppenbart. De flesta som kom hade inte mer än bara kläderna de bar på sig och många gick i sandaler, säger Torbjörn Jerlerup.
– Men vi ville göra mer! Vi ville skapa platser över hela Öland där nyanlända mötte öbor.
– Människor som flytt från oroliga delar av världen känner sig lite lugnare om de får träffa lokalbefolkningen, istället för att bli isolerade.
Nätverket Tillsammans Öland bildades. På dess Facebooksida började spridas information om aktiviteter över hela ön. Kakkalas. Fotbollsturneringar. Syverkstad. Frisörer klippte gratis. Allmänheten uppmanades att bege sig till Stortorget i Kalmar för att skänka en julklapp till flyktingbarnen på Öland. Gensvaret blev enormt. Från Grankullavik i norr till Ottenby i söder. Hundratals säckar fyllda med skänkta kläder fyllde släpvagnar. Sorteringscentraler byggdes upp runt om på ön, både genom nätverket och på initiativ av andra föreningar och organisationer. Alla möjliga utrymmen började användas för att hålla språklektioner.
– Att lära sig svenska är det viktigaste av allt, säger Amal.
Fredrik Loberg
Frilansjournalist.
Läs hela reportaget i senaste numret av Ordfront Magasin. Köp den i välsorterade tidningsbutiker eller prenumerera.
Läs hela artikeln
Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.