I den nya delningsekonomin kan vårt användande av digitala plattformar tangera exploatering, och våra data från sociala medier säljs till högstbjudande. Kan lösningen vara demokratiskt styrda alternativ?
Av Nina Ahlén
Under coronapandemin har människor världen över i flera månader isolerat sig och sett till att undvika sociala fysiska kontakter. För många har den uppkopplade tiden ökat, liksom tiden på sociala medier. För att slippa kollektivtrafiken tar många en Uber, och istället för att trängas i mataffären kan middagen levereras genom en matbeställningsapp.
Digitala plattformar låter oss leva våra liv i skäer social fysisk distans. Pandemin har skyndat in en ny digital tidsålder. Men med den kommer också nya frågor kring hur vi delar med oss av våra personuppgifter och på vilket sätt vi organiseringar arbete. Var tar integritet och solidaritet vägen bland alla appar och moln?
För när vi beställer varor och tjänster från människor som knappt får ut en minimilön av sitt arbete och vars fackliga rättigheter urholkas behöver vi inse att vi är med och skapar denna nya typ av arbetsmarknad. Och vi bör tänka efter vad det egentligen innebär när vi genom användandet av olika sociala medier och delningsplattformar ger företag tillgång till våra användardata, säger Nathan Schneider som är journalist och assisterande professor vid University of Colorado vid institutionen för media, kommunikation och information.
Läs hela artikeln
Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.