I januari lämnade Carl Schlyter Miljöpartiet i direkt protest mot januariöverenskommelsen. Han och två andra Miljöpartiveteraner och riksdagsledamöter, Walter Mutt och Annika Lillemets, hade redan deklarerat att de inte ställde upp för omval. Nu har de bildat ett nytt parti, Vändpunkt, och ställer upp i EU-valet.
Av Abigail Sykes
– Alla partier har i dag fel fokus. De utgår ifrån ekonomin. Men de vetenskapliga kraven borde komma först, och ekonomin anpassas efter dem, säger Carl Schlyter. – Allt fler upplever att de politiska och ekonomiska systemen inte gagnar dem. Det missnöjet måste man fånga upp i positiv kraft. Samtidigt måste vi förklara hur akut bråttom det är att vända artutrotningen och klimatkrisen och att det inte behöver leda till ett sämre liv.
– Inget annat parti i dag förenar solidariska och rättvisa skatter, en tro på att människor själva vet vad som är bäst för dem, en kraftfull klimatpolitik, med en decentralisering och återdemokratisering av samhället, säger Annika Lillemets.
Statsvetaren Niklas Bolin vid Mittuniversitetet ser många likheter mellan Partiet Vändpunkt och Miljöpartiet.
– Några har uttryckt att Vändpunkt liknar Miljöpartiet när det först bildades. Partiets grundare tycker inte att systemkritiken som en gång var bärande i Miljöpartiet finns kvar, och menar att vi måste göra mer radikala förändringar i samhällssystemen för att råda bot på klimatfrågan, klyftorna i samhället och så vidare. Även det här med kritiken mot intern demokrati inom partier känns igen från när Miljö-partiet bildades, säger Niklas Bolin.
Håller miljörörelsen på att bli mer radikal, och är Partiet Vändpunkt i så fall en del av den förskjutningen?
– Sveriges miljörörelse leddes i början av 2000-talet av personer med en uttalad strategi att inte tala för mycket om hoten, utan mer om hur bra allt är om man förbättrar miljön, säger Carl Schlyter. Men i dag ska vi inte längre rädda planeten för våra barnbarn, utan för oss själva. Det känner vi på engagemanget i Vändpunkt.
Carl Schlyter menar att arbetet för ett miljövänligt samhälle och för högre livskvalitet måste gå hand i hand. Genom att minska konsumtionen kan många jobba mindre och därmed få mer tid till allt från familjen till politiskt engagemang, och även må bättre. Det här ser Vändpunkt även som en möjlighet att motverka populism.
– Vi tror att vår politik skulle ge personer möjlighet att rösta för något i stället för att protestera.
Annika Lillemets menar att Vändpunkt skiljer sig i grunden:
– För att få till bredare ändringar måste man driva opinion för det man tror på och påverka människors värderingar. Det har vi sett för lite av i många år. Man har bildat regering men försummat att bilda opinion, säger Annika Lillemets.
– Vår utmaning är att hinna få ut vår politik, snarare än en oro för att det här är idéer som människor inte skulle tycka om. Hur människor röstar kan förskjutas över tid. Vi känner att många partistrateger har sett Sverigedemokraternas framväxt och försökt hitta saker hos SD som de delvis kan fånga upp. Vi tänker inte jobba så, säger Carl Schlyter.
Abigail Sykes är frilansjournalist med fokus på omställningen till ett hållbart samhälle.
En av Partiet Vändpunkts medgrundare Ylva Lundkvist Fridh har varit projektledare för två bokprojekt där artikelförfattaren Abigail Sykes medverkat (Omställningsrörelsen och Omställningshandboken).
Läs hela artikeln
Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.