Ordfrontskribenten, MR-aktivisten, journalisten och medgrundaren till Zmina människorättscenter och NGO:n Hromadske Radio, Maksym Butkevych gick strax efter invasionen med i Ukrainas försvarsstyrkor. Han blev nyligen tillfångatagen av ryska trupper i närheten av byarna Zolote and Hirske i Luhansk, rapporterar den ryska människorättsorganisationen Memorial, som i sin fått informationen från ukrainsk media, bland annat Butkevych egen radiokanal. Han har också visats upp på rysk TV i fångenskap.
Maksym Butkevych som under våren skrivit texter från det angripna Ukraina, senast essän Påsk i vapen för Ordfront Magasin, hamnade i rysk fångenskap redan 24 juni, vi har dock väntat med att gå ut med detta då hans närmaste medarbetare och anhöriga valde länge att inte offentliggöra eller kommentera gripandet eftersom de fruktade att Butkevych skulle drabbas av repressalier om hans rätta identitet blev känd. Först nu i veckan, den 11 juli, offentliggjordes och kommenterades gripandet i ukrainsk och internationell media. I ryska sociala media hade då bilder på den gripne Butkevych förekommit under ett par veckor.
I en kommentar till organisationen Open Democracy säger Butkevych mor, Yevheniya, att hon inte har hört från sin son sedan gripandet.
– Det viktigaste för mig just nu är att få höra honom – helst se honom – på telefon, och försäkra mig om att han inte har utsatts för fysisk eller psykisk tortyr och att han är mer eller mindre okej, säger hon.
Modern har inte fått någon direkt information om sonens gripande och vet inte heller var han hålls fången eller i vilket skick han är i. I den ryska propaganda som omgärdat gripandet av Butkevych förekommer uppgifter om att han skulle vara högerextremist till och med nationalsocialist. Flera av hans tidigare och nuvarande medarbetare och kollegor dementerar dock starkt den sortens påståenden. Även vi på Ordfront tillbakavisar starkt dessa uppenbara lögner.
– Det är så Orwellskt, säger Yevheniia Polschykova, tidigare studentaktivist som idag bor i Frankrike till Open Democracy. De tar bokstavligt talat en anti-fascist, en människorättsförsvarare, och kallar honom för nazist.
Sedan våren 2014 har Maksym Butkevich hjälpt människor som tvingats lämna sina hem på grund av kriget och har verkat för att ge skydd och rättigheter åt flyktingar. Han har arbetat för att motverka rasism och hatspråk i medier, och generellt för skydd och respekt för mänskliga rättigheter i 20 års tid. En tid satt han i styrelsen för Amnesty International i Ukraina. Innan han startade den fria radiokanalen Hromadske Radio, jobbade han bland annat för BBC World Service och ett flertal ukrainska radiokanaler.
I mars i år anslöt sig Maksym Butkevych till UAF, de ukrainska väpnade styrkorna – och lämnade tillfälligt sitt humanitära och till stor del även sitt journalistiska arbete. I senaste numret av Ordfront Magasin beskriver han hur hans sovsäck, kalashnikovgevär och läsplatta – och hans soldatkamrater – blivit hans nya vänner i livet. Några vänner skänkte honom även ett tangentbord, så att han ändå i viss mån kunde beskriva det han upplevde, bland annat för svenska läsare.
I samband med att han anslöt sig till armén skrev han på sin Facebook-sida:
”Det finns tillfällen då du måste vara redo att försvara det som är viktigt – jag tror starkt på det. Allt annat kan vänta tills efter segern”
”Jag har varit en anti-militarist i hela mitt medvetna liv och i övertygelse är jag det fortfarande, men jag kommer att göra allt jag kan för att skydda det mest värdefulla, berättade Butkevich i april för Hromadske Radio.
Seger, lade han till, betyder inte bara ett helt fritt Ukraina. Det har också betydelse vem, vilka vi blir efteråt.
”Jag hoppas att kriget inte gör oss så grymma att vi glömmer mänskliga rättigheter. Vi slåss ju för möjligheten att förkroppsliga de värden vi står för. ”
I sin text i Ordfront Magasin beskriver han oron över att hatet – som han förstår men är rädd för – kommer att ta över, även efter krigsslutet:
”Vi bör inte låta vare sig hat eller smärta förblinda oss, få oss att ge upp vår öppenhet och mångfald, vår empati och våra friheter”
Enligt Butkevychs mamma arbetar olika organisationer och myndigheter, som The United Center for the Search and Release of Prisoners, på att försöka få Maksym Butkevych fri. Och i en kommentar till Open Democracy understryker Oksana Pokalchuk, chef för Amnesty International i Ukraina, att Butkevych är en krigsfånge och att Ryssland måste behandla honom i enlighet med Genèvekonventionerna.
Anna Wigenmark
Källor: Open Democracy; Ordfront Magasin; Adcmemorial.org