Markus Kallifatides docent i företagsekonomi på Handelshögskolan, ordförande för den socialdemokratiska föreningen Reformisterna
Hur skulle du beskriva »din« rörelse för en politisk nybörjare?
Vi är ett antal medlemmar i Socialdemokraterna som som gillar vårt parti men tycker att det behöver förändra sig på viktiga punkter. Därför har vi bildat en S-förening med inriktning på ekonomisk politik. Syftet är att jobba för att få vårt parti att byta ståndpunkter i vissa frågor. Vi tycker att det behövs statliga satsningar för att ge mer jämlikhet och rättvisa, och en ansvarsfull klimatomställning. För att ha råd med dessa reformer krävs en annan ekonomisk politik, det är nyckeln.
Det här omfattar tanken att det är orimligt att hundra tusentals barn och äldre lever i materiell nöd i Sverige. Vi står inte ut med det! Det är ett måste för att S ska fortsätta vara starkt att vi tar kampen mot fullständigt onödigt lidande.
Den kampen förs genom att öka det offentligas muskler. I 20-30 år har det offentliga försvagats. Det är en kraftig samhällsomvandling där det offentliga har blivit reducerat och begränsat. Vi pratar om att stärka kommuner, regioner och stat, som blivit inlåsta i regelverk och tankemönster som hindrar demokratin från att lösa akuta och systematiska problem som hemlöshet och fattigdom bland barn och gamla. Detta är ju problem som GÅR att lösa – om vi vill.
Denna expansion blir möjlig av att staten slutar spara i högkonjunktur, och slutar sänka skatter. Det krävs ett nytt finanspolitiskt ramverk: Sveriges finanser är mycket goda och det finns utrymme för att ta ut mer i skatt och att låna mycket förmånligt för att investera i en nödvändig klimatomställning och i skolan och utbildning. Skola och utbildning faller inte bara under utgiftsposten »drift« utan även under »investering«. Frigör vi resurser och satsar på detta, och på vården, kollektivtrafiken, det sociala så kommer vi få tillbaka mångfalt.
Vad är dess mål?
Målet är glasklart: att få vårt parti att lägga om sin ekonomiska politik. Mer i detalj är målet Socialdemokraternas kongress i Göteborg 2021. Då ska riktlinjerna för valet 2022 och framtiden dras upp. Där ska vi driva våra förslag stenhårt. Vi tror att dessa kan rädda Socialdemokraterna och Sverige. På lite mer än ett år har vi blivit 4000 medlemmar starka, både gamla medlemmar och sådana som aldrig varit sossar förut. Det är Sveriges största S-förening, så vi tror att vi kan få genomslag!
Vilka är era metoder för påverkan? Metoderna är att åka runt i landet och träffa S-kamrater och andra, sprida att vi finns och vad vi står för. Det är ett otroligt gensvar. Det är många som ser nöden i det politiska läget, och vikten av att driva en mer progressiv ekonomisk linje. En tredjedel är nya eller återvändande medlemmar, så jag ser detta som en rolig och nödvändig vitalisering av det Socialdemokratiska partiet.
Hur har din rörelse påverkat om 10 år, idealiskt?
Om 10 år har Sverige en stark regering som är populär hemma och uppmärksammad i omvärlden. Det får gärna vara en egen S-majoritet, men en stabil progressiv koalition skulle gå nästan lika bra. Den driver en demokratisk socialistisk vision för Sverige med ökad jämlikhet, frihet och solidaritet. Det offentliga är starkare, och vi har fått en större känsla av att våra problem är gemensamma. Många års borgerlig hegemoni har stegvis brutits, folk sätter inte i samma utsträckning sin privata konsumtion före det gemensamma – hellre en bra skola och stark polis än en ny platt-teve om året.
I detta Sverige har vi ett annat finans-politiskt och penningpolitiskt ramverk som hjälper oss. Det har ett mer omfördelande skattesystem. Vi har råd med en generell välfärd efter behov och inte efter kundval. Sverige har åter världens bästa skola. Vi har ingen barnfattigdom, och ingen äldrefattigdom. Sverige leder tillsammans med ett progressivt USA under president Alexandria Ocasio-Cortez en grön global revolution. Reformisterna har varit med på ett hörn att skapa allt detta och jag sover mycket gott om nätterna!
Vad händer den närmsta framtiden?
Alldeles nu, idag ska jag till Småland och prata med lokala socialdemokrater.
Arbetet går vidare mot kongressen i Göteborg 2021.
Skräckscenario för din rörelse?
Att ångan går ur oss, att vi slarvar bort vårt engagemang och gör folk besvikna … tappar bollen helt enkelt. Vi måste behålla fokus och argumentera stenhårt för vårt sakpolitiska program. Det finns på hemsidan förresten.
Vad säger den Socialdemokratiska ledningen om Reformisterna?
Vi har ju sett kommentarer via media vid vår lansering och så, men det finns inga officiella dekret eller uttalanden rörande oss. Och inga direkta närmanden eller samtal med ledningen eller enskilda partitoppar …
Det är lite märkligt läge i S idag, med januariöverenskommelsen inte minst, men såklart att varje anställd och förtroendevald i partitoppen känner till Reformisterna och vårt budskap. Men jag kan bara konstatera att det inte finns någon öppen dialog i partiet kring våra förslag. Det är väl något av ett svaghetstecken. Jag tror det vore klokt att ha en tydlig och öppen debatt kring våra mycket tydliga och socialdemokratiska förslag. Det är ju det vi har ute i landet när vi åker runt.
För det är nu som valet 2022 avgörs. Vi måste vinna människors hjärtan, bygga en folkrörelse, och det tar tid, titta bara hur Bernie Sanders arbetar, eller för all del SD.
Hur förhåller sig din rörelse till nyliberalism?
Vårt fokus är på konkreta reformer för att möta galopperande ojämlikhet och klimatkrisen. Dessa kan sägas vara sätt att möta den världsomspännande rörelse som påverkat starkt ett par årtionden nu, där det offentliga har försvagats och marknadsmekanismer har hyllats och uppmuntrats i alla möjliga sammanhang. Även på kulturell nivå har en sorts självisk närsynthet odlats, där det privata inte bara prioriterats, utan skilts från det allmänna – vilket är en falsk konstruktion. Våra problem, vår tillvaro är gemensam, och måste tacklas gemensamt.
Det är dock inte nytt … det har hänt förut, och har bemötts förut, för snart 100 år sedan mötte vi kapitalismens orättvisor och nationalchauvinismens aggressivitet med social och ekonomisk progressivitet och jämlikhet. Socialdemokratin stod för en kraftig omvandling till det bättre, och var det mer lockande alternativet till olika typer av fascismer. Vi har erfarenhet av att spela den rollen, och bör göra det igen.
Det är tydligt att de allvarliga samhällsproblem som en otyglad kapitalism ger upphov till måste mötas, och vi måste ge ett tydligt och kraftfullt alternativ.
Vi måste vinna människors hjärtan steg för steg till detta projekt, demokratiskt och organiserat. Jag ser detta som helt nödvändigt. Och kan inte komma på någon annan väg.
Intervju av Johan Berggren
Läs hela artikeln
Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.