Intresserad av omställningsrörelsen? Oavsett om du vill veta vad omställning eller transition är, hitta konkreta lokala exempel, se de globala perspektiven, finna hopp eller läsa poesi får du tips här på böcker att låna, ladda ner eller köpa!
Av Abigail Sykes
Aktivt hopp: att möta vår tids utmaningar utan att bli galen
Av: Joanna Macy och Chris Johnstone
Översättning: Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg
Förlag: Vide (2012/2019)
Kanske den bästa boken för alla med klimatångest. Den 90-åriga amerikanska aktivisten, akademikern och buddhisten Joanna Macy ger oss alla verkligt hopp om att en bättre värld i allra högsta grad är möjlig – och tillsammans med brittiske Chris Johnstone även praktiska verktyg och övningar för att nå dit. Det handlar bland annat om att utgå ifrån tacksamhet, att hämta kraft ur vår smärta inför världen och om att välja att engagera oss även när det känns hopplöst. Se även https://workthatreconnects.org.
Climate: a new story
Av: Charles Eisenstein
Förlag: North Atlantic books (2018)
Tillsammans med Joanna Macy är Charles Eisenstein den författare som i allra högsta grad har förändrat mitt sätt att tänka. Hans bok The more beautiful world our hearts know is possible är djupt omtumlande och fantastisk men ganska svårtillgänglig. Hans senaste bok Climate är betydligt mer lättläst, konkret och relaterbar och rekommenderas varmt för nya och hoppfulla perspektiv på klimat-, miljö- och omställningsfrågor. Ska du bara läsa en bok på den här listan, läs den här.
Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet
Av: Naomi Klein
Översättning: Hans O. Sjöström, Joachim Retzlaff, Thomas Andersson
Förlag: Ordfront (2014/2015)
En kraftfull uppgörelse med kapitalismen och dess intima koppling med klimatkrisen. Naomi Klein argumenterar övertygande för att ett verkligt hållbart samhälle kräver djupgående förändring, där miljöfrågor går hand i hand med kampen för feminism, antirasism och rättvisa för jordens mest utsatta grupper. Fylld med klockrena citat, inspirerande exempel och stark kampvilja.
Det som en gång var
Av: Helena Granström och Marcus Elmerstad
Förlag: Natur & kultur (2016)
Ämnet är mörkt och tungt och texten relativt svårläst, men själva tankarna är kristallklara och uppfriskande som en fjällbäck. Det finns en enorm tröst i dessa självklara insikter som vår civilisation har så svårt att erkänna. Som att det är vansinne att förstöra sin egen livsmiljö, och att det finns andra sätt att leva. En stark teoretisk och emotionell problembeskrivning som komplement till alla böcker om hopp och handling på den här listan.
The Earth Care Manual: A Permaculture Handbook for Britain and Other Temperate Climates
Av: Patrick Whitefield
Förlag: Permanent publications (2005/2016)
Omställningsrörelsen föddes ur permakulturen och dess designprinciper för att härma naturen. Bland annat handlar det om att värna mångfald, sluta kretslopp och arbeta långsamt i liten skala. Permakultur erbjuder inte bara högst praktiska tips för att formge allt från byggnader och trädgårdar till organisationer, utan också hållbara synsätt och perspektiv. The Earth Care Manual är en mycket intressant och fullmatad klassiker, men vill du hellre läsa på svenska finns Permakulturboken av Ylva, Johan och Siri Arvidsson eller Lätt att odla naturligt av Eva Pettersson.
Jordad: enklare liv i kollapsens skugga
Av: David Jonstad
Förlag: Ordfront (2017)
Det finns så många myter om vår historia, exempelvis att livet förr bara bestod av hårt arbete och misär. I själva verket hade många mer fritid i det gamla bondesamhället än i dag. David Jonstad följer upp sin nutidsklassiker Kollaps om civilisationens fall med en alternativ berättelse om vår historia och vår framtid. Sakligt och hoppfullt om vad ett enklare liv innebär och hur vi kan leva närmare jorden.
Omställningshandboken: guide till att skapa blomstrande lokala gemenskaper
Av: Rob Hopkins m fl
Översättning: Abigail Sykes
Förlag: Transition Network och Omställningsnätverket (2016/2019)
Det var en fröjd att översätta Transition Networks praktiska guide, till hur du startar en omställningsgrupp och engagerar dig i omställning där du bor, till svenska. En konkret och peppig introduktion till omställning i praktiken med massor av exempel från hela världen. I den svenska översättningen finns en rad bilder och exempel från svenska omställningsinitiativ. Laddas ner gratis från omställning.net/bok. Se även Rob Hopkins böcker The Transition companion (inspirerande och handfasta tips och berättelser från omställningsgrupper runt om i världen) och rykande färska From what is to what if.
Det finns förstås också massor av spännande omställningsböcker som jag ännu inte läst. Här är några av dem som står överst på min lista:
• Change everything: Creating an Economy for the Common Good av Christian Felber
• Det omätbaras renässans: en uppgörelse med pedanternas världsherravälde av Jonna Bornemark
• Ecological Masculinities: Theoretical Foundations and Practical Guidance av Martin Hultman och Paul M. Pulé
• Ishmael av Daniel Quinn
• Jag lämnar ekorrhjulet: ett liv utan lönearbete av Åsa Axelsson
• Local is our Future: Steps to an Economics of Happiness av Helena Norberg-Hodge
• Naturens hemlighet: återfinn din plats i det stora sammanhanget av Eva Sanner
• The Rights of Nature: A Legal Revolution That Could Save the World av David R. Boyd
• Scener ur hjärtat av Beata och Malena Ernman och Greta och Svante Thunberg
• Självhushållning: en handbok för realister och drömmare av John Seymour
Omställningsrörelsen – globala utmaningar, lokala lösningar
Av: Sara Karnehed, Paula Rooth, Abigail Sykes m fl
Redaktör: Abigail Sykes
Förlag: Omställningsnätverket (2018)
Jag lyfter fram denna titel som jag själv spelade en stor roll i att förverkliga därför att det är den enda boken som speglar bredden och glädjen i det konkreta omställningsarbete som pågår just nu runtom i Sverige. Antologin samlar artiklar, krönikor och bilder som tidigare publicerats i Landets Fria Tidning och lyfter fram allt från lösningar inom odling, boende och ekonomi till reflektioner kring vila, politik och att lära av naturen. Alla intäkter från bokens försäljning går till Omställningsnätverket.
Pengarna eller livet: om sumak kawsay – ett annat sätt att se på livet
Av: Anika Agebjörn, Carmen Blanco och Anna Nylander
Förlag: Atremi (2016)
Boken är dels spännande för att lära om själva urfolksfilosofin sumak kawsay eller buen vivir. Sumak kawsay har kopplingar till både naturens rättigheter och omställning och kan ses som ett konkret alternativ till dagens ohållbara samhällssystem. Och dels för att den lyfter fram utmaningarna i den praktiska tillämpningen i länder som Bolivia och Ecuador, där de fina orden möter en postkolonial verklighet präglad av stora klyftor och svåra avväganden mellan välfärd och miljöhänsyn.
Sånger från jorden: 32 röster för en ny relation till planeten
Av: Lasse Berg, Sara Granér, Helena Granstöm, KG Hammar, Fredrik Lindström, Maria ”Vildhjärta” Westerberg m fl
Redaktörer: Elinor Askmar och Amanda Martling
Förlag: Skörda (2015)
Helt underbar antologi som varvar poesi, serierutor och essäer. Det handlar om så kallad inre omställning, det vill säga de förändringar som behöver ske i våra hjärnor och hjärtan för en verkligt hållbar värld. Psykologiska, ekonomiska, religiösa och juridiska perspektiv ger tillsammans överblick och insikt i den brokiga mångfald som präglar omställningsrörelsen.
Abigail Sykes är frilansande journalist, lärare och översättare med fokus på omställningen till ett hållbart samhälle
Läs hela artikeln
Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.