Okej, budskapet har gått fram. Vi står inför en klimatkris, ett klimatnödläge och en klimatkatastrof. I stora delar av världen drabbas människor redan av konsekvenserna – de svälter, flyr, dör. Frågan blir då – vad fan ska jag göra? Det finns många sätt att resonera. Här är några.
Av Abigail Sykes
Ett ställe att börja på kan vara att fundera över vad du tycker är viktigast – mitigation eller adaption, som det heter med facktermer. Alltså att försöka minska utsläppen och storleken på klimatförändringarna – eller anpassa sig till dem. Hur är du som person? Allt fler har förlikat sig med tanken på att oavsett vad vi gör nu är många klimatförändringar redan här, och fler kommer, de är oundvikliga på grund av de utsläpp som redan gjorts. Vi går helt enkelt mot radikalt annorlunda samhällen och troligen något slags kollaps, eller kollapser. För vissa känns det då för sent med all sorts mitigation – men jag och många andra tycker att varje ton utsläppt koldioxid, och varje tiondels grad av global uppvärmning spelar roll. Oavsett hur du tänker i detta val kommer det att finnas mycket att göra för varje människa, art, samhällsfenomen och plats vi kan rädda. Det finns rörelser som helt riktar in sig på att minska det oundvikliga lidande mänskligheten nu står inför. I den här texten fokuserar jag på mitigation, även om mitigation och adaption ofta hänger ihop.
Stänger du av kranen när du borstar tänderna? Släcker du lampan när du lämnar ett rum? Sorterar du dina sopor? Många av oss är numera uppväxta med att de här beteendena är självklara. De känns dock lite futtiga – eftersom de i viss mening är det. Missförstå mig rätt, forskning tyder på att det är bra att agera i linje med sin kunskap och sin moraliska kompass. Detta enligt boken Klimatpsykologi av psykologerna Frida Hylander, Kali Andersson och Kata Nylén. Men små, individuella handlingar har inte så stor effekt. Dels gör de inte så stor skillnad mätta i gram växthusutsläpp, och dels är de osynliga och påverkar därför inte andra. Fortsätt gärna att utföra dem, för det är goda vanor och en del av ett hållbart samhälle. Men de räcker inte.
En annan kategori av svar på vad en kan göra åt klimatkrisen tar betydligt större grepp. Risken är att de känns för stora för många av oss. Forskarna Seth Wynes och Kimberly Nicholas fick mycket uppmärksamhet 2017 när de listade de fyra personliga val som gjorde absolut störst skillnad för klimatet. Dessa var att:
• äta en växtbaserad kost
• undvika flygresor
• leva utan bil och
• ha färre barn.
Denna artikel är låst
Vill du läsa – bli medlem i Ordfront
Är du redan medlem? Hör av dig till medlem@ordfront.se