Filmen »Ukraina – revolutionens mörka sida«, av den franske regissören Paul Moreira, har väckt uppmärksamhet i Sverige redan innan den visats, inte minst för att Moreira hävdar att Krim blev ryskt genom en folkomröstning, och att större delen av de hundra som dödades av regeringsstyrkor under upproret 2014 skulle ha varit högerradikala milismän.
I sin strävan att bevisa en tes som han inte har täckning för sätter Paul Moreira i filmen krokben för sig själv. Han har inte hittat på existensen av tungt beväpnade milisgrupper grundade av nazister, som Azovregementet, däremot överdrivs deras makt och oberoende rejält. Det högerradikala partiet Svoboda, som gått från att sitta i övergångsregeringen våren 2014 till att stå utanför i stort sett all politisk makt, utmålas ännu hösten 2015 som ett seriöst hot mot statsskicket.
När Moreira frågar Azovregementets chef Andriy Biletsky hur de finansieras framträder en av filmens största brister. Statsbidrag och frivilliga donationer från småföretagare blir svaret. Att en del av grundplåten lades av Ihor Kolomoyskiy, en av landets rikaste oligarker, nämner inte Andriy Biletsky. I sig inte så konstigt, oligarken ströp pengakranen till Azov för länge sedan, och att Kolomoyskiy har israeliskt medborgarskap är säkert besvärande för »socialnationalisten« Biletsky.
Men Paul Moreira nämner inte heller Kolomoyskiy och hans finansiering av bland andra Azov och den ännu mer kontroversiella Aidarbataljonen med ett ord. Istället hävdar han att det var staten som beväpnade gardena.
Faktum är, att trots att de är helt centrala för att förstå situationen i Ukraina både före Maidanupproret och i dag, så förbigås landets oligarker med tystnad. Intrycket av filmen blir ett land som bytt rysk kontroll via den avsatte presidenten Janukovitj mot att bli ett amerikanskt lydrike.
Sanningen om Ukraina nådde aldrig ut i västmedia, hävdar Paul Moreira i filmens slutminut, eftersom den inte passade in i ett alltför enkelt narrativ.
Han kunde lika gärna ha talat om sig själv.
Man frågar sig varför svensk public service ska visa en så vinklad historia.
Daniel Wiklander
Redaktör, Ordfront Magasin
Uppdaterat 27 april: SVT skjuter upp visningen tills vidare. Enligt Axel Arnö, projektledare för Dokument utifrån, beror det på ”oklarheter om de högerextrema gruppernas inflytande”.
Läs hela artikeln
Som medlem i föreningen Ordfront stödjer du det fria ordet och får det oberoende Ordfront magasin direkt i brevlådan. Du skapar också förutsättningar för föreningens påverkans- och informationsarbete kring mänskliga rättigheter och demokrati.