Global pandemi och upprustning. Trots att Doktor Galenos mirakelmedicin skrevs 1937 är utgångspunkten inte helt olik vår egen under de senaste åren. Samtidigt vill regissör Richard Turpin inte att pjäsen ska handla direkt om kriget i Ukraina.
Fattigdoktorn Galeno har botemedlet när en global pandemi bryter ut. Sjukdomens ansikte är vulgärt. Kroppsdelar faller av, invärtes förruttnelse. Men samhället är auktoritärt och folket vill ha krig – och doktor Galenos vägrar visa vägen mot hälsan utan makthavarnas löfte om evig fred. Fredsapellen ”Doktor Galenos mirakelmedicin” skrevs 1937 av Karel Čapek, född i dubbelmonarkin Österrike-Ungern, med Andra världskriget för dörren. Nu sätts pjäsen upp på Teater Tribunalen i Stockholm. Jag träffar regissören Richard Turpin ett par dagar innan premiär.
Vad vill du förmedla med uppsättningen?
– Att det ser dåligt ut för freden, och att publiken kan hjälpa till, säger Richard Turpin. Jag saknar en stark fredsrörelse i Sverige i dag. Vår tid är full av trumvirvlande krigspropaganda som skapar en förväntan av krig. Det kan man känna i Stockholm, vi är förberedda. Och beror på att vi är matade med en fiendebild, Ryssland.
Samtidigt är Richard Turpin något skeptisk till manuset han jobbar med. Han är orolig att publiken ska tolka pjäsens diktator som Putin – något som skulle återproducera den hotbild och krigshets han är emot.
– Manuset återspeglar en politisk propaganda jag inte vill sprida helt enkelt. Därför vill jag inte att historien ska handla om Ryssland och Ukraina.
Han ser också en utmaning i pjäsens dramaturgi.
– För att vara ärlig är Čapeks berättelse ganska platt skriven, och den har pretentioner författaren inte lever upp till. Det ska vara satir, men manuset är för borgerligt och pretentiöst skrivet för att vara det.
Hur har du arbetat med manuset?
– Jag vill alltid vara trogen författaren, så vi har jobbat ganska nära manuset. Men jag försöker göra det satiriskt, till något roligt och underhållande. Bra teater helt enkelt. Det blir mycket splatter, kroppsdelar som flyger på scen, och det är ju kul, säger Richard Turpin.
Trots utmaningarna är regissören optimistisk. Allt kommer att gå ihop inför premiären, menar han. Richards Turpins version av Doktor Galenos mirakelmedicin blir alltså en morbid satir, som förkunnar fred snarare än en fiende. Pjäsen har premiär på teater Tribunalen från 14 oktober.
Clara Wanders
OM Doktor Galenos mirakelmedicin
Skådespelare: Henrik Dahl, Steph Molin, Sylvia Rauan, Richard Turpin, Björn Wahlberg och Aviva Wrede.
Manus: Karel Čapek
Översättning: Karin Eriksson
Regi: Richard Turpin
Regiassistent: Hugo B Hjelm
Scenmästare: Magnus Lindberg
Musik: Dror Feiler
Scenrum: Magnus Möllerstedt
Ljusdesign: Maja Lindström
Kostym; mask: Ulrika van Gelder; Cais-Marie Bjornlod
Illustration; grafisk formgivning: Magnus Lindberg; Henrik Dahl
Tycker du om vad du läser? Journalistik är inte gratis.
Stöd oss och bli medlem i Ordfront