H&M betalar fortfarande alldeles för låga löner till de som syr kläderna de säljer. Svenska banker har ökat sina krav på klädjätten. Men det är inte nog, enligt en ny rapport från Fair Action.
– En sömmerska som syr kläder åt H&M i Indien eller Bangladesh behöver idag tjäna 70 procent mer för att kunna klara sig på sin lön. Under pandemin har lönerna till och med sänkts. Det är helt oacceptabelt, citeras Maria Sjödin, sakkunnig inom företag och mänskliga rättigheter på Fair Action, i ett pressutskick om rapporten.
I samma utskick ger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter, bankerna visst beröm för att ha lyssnat på sina kunders protester, men menar att bankerna bör öka trycket på H&M för att få upp lönerna för de sömmerskor som arbetar för klädjätten via underleverantörer i Indien och Bangladesh.
Av sju undersökta svenska banker får Nordea och Skandia bäst betyg av organisationen, som verkar för att få företag att ta ansvar för hur de påverkar miljö och människor.
H&M, med huvudägarskapet i Sverige, är världens näst största klädföretag. Cirka 1,5 miljoner människor arbetar i textilindustrier för klädjätten i låglöneländer. Det har fått kritik förut för låga löner och usla arbetsförhållanden, och för åtta år sedan lanserade man en ”strategi för levnadslöner”. Men inte mycket har förbättrats sedan dess. Utom att H&M vuxit.
Enligt en rapport från H&M själva ökade företagets omsättning rejält 2021, trots pandemin. Det kanske kan delvis bero de cirka 2 miljarder kronor företaget fått i stöd av skattemedel från olika statskassor under pandemin, varav 300 miljoner från svenska statskassan.
Stefan Persson är son till H&M:s grundare och troligen Sveriges rikaste man. Han är god för 115 miljarder kronor. Enligt Fair Action tjänar en sömmerska i Bangladesh 835 kronor i månaden om hon jobbar 11 timmar om dagen, sex dagar i veckan.
Johan Berggren