Avskogningen av Amazonas regnskog närmar sig en gräns: när den är passerad kommer hela den amerikanska kontinentens klimat att förändras. Under Bolsonaros tid som president i Brasilien har stora miljöinstitutioner i Brasilien avvecklats – och avskogningen ökat. Med Lula som ny president tänds hoppet för miljö- klimatorganisationerna, Regnskogsexperten Olle Forshed är försiktigt hoppfull inför kommande mandatperiod.
Morgonen den sista oktober vaknar världen till beskedet att Luiz Inácio “Lula” da Silva marginellt vinner det brasilianska valet. Nationen, som huserar världens största lövskog, har gått från en president som likställts med en klimatförnekare – till en som gett löfte om att rädda Amazonas.
Olle Forshed är expert på regnskog och tropiskt skogsbruk på Världsnaturfonden WWF. Han berättar att hans kollegor i Brasilien blev mycket lättade över valresultatet.
– Det känns väldigt bra. Bolsonaro har varit väldigt problematisk när det kommer till naturvård och skogen i Brasilien. Det första han ville göra som president var att slänga ut organisationer som Greenpeace och WWF. Bara det säger rätt mycket, säger Olle Forshed.
Under Jair Bolsonaros mandatperiod (2019-2022) ökade avskogningen i Amazonas med 73 procent. I relation till detta, minskade den istället med 68 procent under tiden Lula senast bar presidenttiteln. Hos hans väljare, liksom klimatengagerade, har hoppet tänts om en ljusare tid för Amazonas.
– Det har varit en mycket svår period. Bolsonaro har byggt upp ett väldigt aggressivt klimat, att tala om att man jobbar för en miljöorganisation har i stort sätt varit förenat med livsfara. Dessutom har det funnits en stor aggression mot de urfolksgrupper som lever i skogen, berättar Olle Forshed.
>Det är det vi hoppas och tror ska förändras< menar han. Enligt vallöftena kan Brasiliens avskogning minska med 89 procent innan 2030. Lula har också lovat att förbättra attityden mot urfolket och att göra det svårare att gå in på deras områden och ta över.
Samtidigt möter den gigantiska regnskogen och folket som lever där andra problem. Visst påskyndar avskogning den globala uppvärmningen, men även om Amazonas får stå orörd de kommande åtta åren kommer klimatförändringarna att påverka. Och det snabbare än väntat.
Tidigare i år publicerades en studie i Nature Climate Change. I denna står det att Amazonas förlorar resiliens i tilltagande takt. Med andra ord: det spelar ingen roll hur mycket skog som behålls nu, kollapsen kommer ändå närmare i och med den globala klimatkrisen.
>Avskogning och klimatförändringar kan, genom en ökande period och frekvens av torka, redan ha drivit Amazonas nära en kritisk tröskel för regnskogsdöd (…) Vi delger direkta empiriska bevis för att Amazonas regnskog tappar motståndskraft och riskerar att dö, med djupgående konsekvenser för biologisk mångfald, kollagring och klimatförändringar på global skala< skriver författarna till studien.
Är det alltså redan kört för Amazonas?
Olle Forshed tror att den dystra utvecklingen går att vända, men menar att man i dag är relativt ovetandes om när vändpunkten egentligen finns för att klimatet på den amerikanska kontinenten inte ska kunna gå att återställa.
– Kontinenten har ju inte kollapsat än, men på vissa ställen ser man redan idag att det blivit förändring av landskapet. Det går inte riktigt att säga när det är kört och det går inte över en natt, säger Olle Forshed.
Han berättar att forskare tror att den mest kritiska punkten för Amazonas finns när området är avskogat till 20 procent – vilket drastiskt skulle förändra hela klimatet på hela kontinenten och slå ut stora delar av jordbruket.
– Avskogningen ligger nära den siffran nu. Därför är det så viktigt att få stopp på det, framför allt för de som lever på hela kontinenten. Det blir annars ett jobbigt uppvaknande den dagen, säger Olle Forshed.
Olle Forshed är försiktigt hoppfull till den nye presidenten. Han menar att Lula nu har ett annat utgångsläge än sist han satt vid makten. Brasilien har i dag mer omfattande problem med fattigdom och hunger – utmaningar som kommer vara svåra att tackla. Dessutom har Bolsonaro under sin tid som president avvecklat stora delar inom miljöområdet; lagsystem och institutioner.
– Det blir en tuff uppförsbacke för Lula. Ändå verkar det finnas en genuin politisk vilja att jobba med de här områdena. Han har dessutom profilerat sig på klimatfrågan och att stärka urbefolkningens rättigheter, det är folkets vilja, menar Olle Forshed och fortsätter:
– Även om avskogningen kanske inte upphör helt kommer han inte kunna backa på ambitionen med att dra ner på den rejält. Det finns absolut hopp nu, det tycker jag att det gör.
Clara Wanders