Den biologiska mångfalden i Sverige är akut hotad, men under generaldirektör Herman Sundqvist har statliga Skogsstyrelsen fortsatt att ge klartecken för omfattande avverkningar som ökar detta hot. I en debattartikel kräver nu företrädare för 57 miljöorganisationer att Sundqvist ska avgå och en ny generaldirektör tillsättas, som inte går skogsbolagens ärenden. Annars, menar de, är Skogsstyrelsens legitimitet och trovärdighet borta. Ordfront har pratat med en av företrädarna. Vad handlar kritiken om?
Skogsstyrelsen är den myndighet som arbetar med att förmedla ut och verkställa regeringens skogspolitik. De ger råd och tillsyn till alla inom skogsbruket, och ska sprida kunskap om vilka lagar och regler som gäller för skogsbruket.
Företrädare för 57 miljöorganisationer anklagar nu myndighetens generaldirektör Herman Sundqvist som huvudansvarig för skogsstyrelsen linje de senaste åren. De menar att myndigheten har tillåtit avverkning av skog som behövs för att bevara den biologiska mångfalden. De menar att generaldirektören Herman Sundqvist fattat beslut som strider mot miljölagar och miljömål som finns i Sverige.
Denna underlåtenhet skadar en rad rödlistade arter, men också myndighetens trovärdighet eftersom besluten strider mot såväl miljömålen som mot offentlighetsprincipen, menar debattartikelförfattarna. Miljöorganisationerna menar att Skogsstyrelsen idag bryter mot sin skyldighet att följa de internationella åtaganden som finns för att skydda och bevara naturskogarna.
Vi bad en av undertecknarna av debattartikeln, Carl Alexander Lindman, som är jurist på Naturskyddsföreningen, att utveckla sina synpunkter om kritiken mot Skogsstyrelsens ledning:
Kan du ge exempel på när generaldirektören fattat felaktiga beslut? Vem har dessa beslut i så fall gynnat?
– Ett av de beslut som generaldirektören har fattat och som missgynnat miljömålet är när han på eget bevåg stoppade identifiering och registrering av nyckelbiotoper år 2017. Ett annat exempel är när han på eget bevåg ändrat redovisningen av målet för miljöhänsyn från att ej vara uppnått den 4 mars 2016 till att vara uppnått den 7 mars.
Kan skogsstyrelsen skydda gamla skogar men samtidigt möta efterfrågan på virke?
– Skogsstyrelsen har möjlighet att skydda gamla skogar genom att bland annat bilda naturvårdsavtal och biotopskydd. Men efterfrågan på virke, skogsprodukter och pappersmassa är dessvärre omättlig.
I debattartikeln menar ni att Skogsstyrelsens Generaldirektör inte är tillräckligt objektiv – kan du förtydliga?
– Herman Sundqvist har en bakgrund inom skogsnäringen då han var skogschef för det statliga skogsbolaget Sveaskog innan han blev GD för Skogsstyrelsen. Under sin tid på Sveaskog var han en ivrig förespråkare för skogsproduktion och uttryckte sig nedvärderande om miljörörelsen på sin blogg. Sundqvist fattade dessutom en rad beslut på eget bevåg som inte var förankrade bland andra anställda när han tillträdde som GD. Bland annat monterade han gradvis ner myndighetens naturvårdsarbete utan att styrelsen fått vara med och bestämma.
Det framgår även att arbetsklimatet på myndigheten inte varit bra. Vad innebär det?
– Arbetsklimatet på myndigheten har också brustit på många plan då det bland annat råder en tystnadskultur inom myndigheten och många anställda väljer att säga upp sig. Anställda vittnar om att de inte kan genomföra sitt arbete korrekt och att ledningen inte stöttar dem i sitt arbete. Dessutom har Sundqvist under en medarbetardag i november 2020 varnat sin personal för att förmedla sin kritik externt.
Natalia Cardenas
Not: I februari fick Herman Sundqvist förlängt förtroende som generaldirektör för Skogsstyrelsen, trots kritiken. Här svarar han på frågor om den, och annat, i en intervju på Altinget.