>Studenter i Sverige pratar om att de bryr sig om klimatet, men beter sig inte som att de gör det.< Statsvetaren Joshua Ndip Ako såg svårigheten med att, som ung, göra skillnad. Nu har han utvecklat ett socialt nätverk där, framför allt, studenter kan mötas och föra samma olika perspektiv på miljömässig hållbarhet.
– Jag vill göra >slacktivists< till >activists< säger han.
Ett frö till idén om plattformen planteras när Joshua Ndip Ako 2010 lämnar sin hemort i Kamerun. Han flyttar till Sverige för att studera och inser hur synen på hållbar utveckling skiljer sig åt mellan olika platser, människor och institutioner här. Som liten hade han inte hört talas om begreppet >hållbarhet<. Men väl i Sverige insåg Joshua Ndip Ako snabbt att konceptet alltid varit närvarande i den kultur han växt upp i, även om själva ordet inte var uttalat. Hållbarhet var en självklar kulturell praktik hemma i Kamerun.
Annat är det i Sverige, menar Joshua Ndip Ako.
– Jag hör folk prata om att de är intresserade av miljömässig hållbarhet, men de är inte det egentligen. Majoriteten av unga röstade inte ens på miljövänliga partier. De försöker inte ens. Och jag vill göra >slacktivists< till >activists< , säger han och påpekar problemet med att det också cirkulerar mycket desinformation om klimatkrisen.
Istället, menar Joshua Ndip Ako, måste man ta reda på vad miljömässig hållbarhet egentligen betyder. Utifrån den tanken föddes hans nya digitala plattform GoLifeDays. Här ska studenter och andra klimatintresserade från hela världen få kontakt, dela kunskap och tankar kring klimatförändringarna och hållbarhet med varandra.
– På GoLifeDays finns bara idéer om hållbar utveckling, i text, foto och film. Man ska inte bli distraherad av annat än klimatet och det är inte ens tillåtet att dela personliga foton på plattformen, berättar Joshua Ndip Ako och fortsätter:
– Vi måste vara ihärdiga i det här frågorna, så det är vad jag är. Om du vill bli involverad, bli involverad. Och gör det från ditt eget perspektiv.
Plattformen är fortfarande i uppstartningsfasen. För tillfället består den av en hemsida, men tanken är att också utveckla en applikation för smartphones – förhoppningsvis redan under nästa år. Utmaningarna nu ligger dels i det finansiella, men också i att sprida plattformen över Sverige och världen. Joshua Ndip Ako säger att han tagit kontakt med folk i bland annat Kenya och Ghana.
Vad hoppas du har hänt med plattformen om fem år?
– När du gör något sånt här tar det alltid tid. Men jag hoppas att jag då utvecklat en app och att jag har engagerat så många som möjligt, studenter och andra som vill bli involverade, säger Joshua Ndip Ako blygsamt. I pressmeddelandet skriver han att målet är att, inom två år, nå 10 000 000 användare, jorden runt.
Clara Wanders